Generálny prokurátor nesúhlasí s prepustením exposlanca Vladimíra Jánoša

NETKY.SK • 10 Marec 2015, 17:22 • 2 min
Generálny prokurátor nesúhlasí s prepustením exposlanca Vladimíra Jánoša

BRATISLAVA/PRIEVIDZA - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár nesúhlasí s rozhodnutím Okresného súdu v Prievidzi, ktorý dnes bývalého poslanca Národnej rady SR Vladimíra Jánoša (Smer-SD) prepustil na slobodu.

slovakia

left justify in out

"V tejto chvíli sa nebudem vyjadrovať k rozhodnutiu prvostupňového súdu, nakoľko som nebol oboznámený s dôvodmi rozhodnutia prepustenia obvineného na slobodu. I napriek tomu, s poukazom na dôkazy, ktoré boli doposiaľ zadovážené, trvám na tom, že dôvody väzby sú reálne dané tak, ako boli uvedené v návrhu prokurátora Okresnej prokuratúry v Prievidzi na vzatie obvineného do väzby," uviedol Čižnár.  
     

Ako doplnil, práve preto bola proti rozhodnutiu prvostupňového súdu podaná sťažnosť prokurátorom, o ktorej v najbližšom čase rozhodne Krajský súd v Trenčíne. "V tejto trestnej veci oceňujem aktívny a profesionálny postup prokurátorov Okresnej prokuratúry v Prievidzi a krajskej prokurátorky v Trenčíne. Chcem zdôrazniť, že doposiaľ na všetkých úkonoch trestného konania smerujúcich k prvotnému dokazovaniu trestnej činnosti museli prokurátori vydávať písomné a ústne pokyny vyšetrovateľovi Policajného zboru SR," dodal. 
     

Vladimíra Jánoš, ktorý čelí obvineniu zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby, dnes na základe rozhodnutia sudkyne prievidzského súdu prepustili po štyroch dňoch v policajnej cele na slobodu. Podľa trenčianskej krajskej policajnej hovorkyne Eleny Antalovej bol obvinený prepustený na kauciu. Tú sudkyňa v pondelok (9.3.) večer stanovila na 20.000 eur. K rozhodnutiu sa dnes odmietol vyjadriť exposlanec, ako i jeho právny zástupca Ľubomír Hrežďovič. Právny zástupca exposlancovej manželky Ivan Katrinec rozhodnutie súdu rešpektuje, aj keď sa s ním nestotožňuje.  
     

O vznesení obvinenia voči Vladimírovi Jánošovi informovala Antalová v sobotu 7. marca. Ako uviedla, Vladimír Jánoš sa v piatok 6. marca vo večerných hodinách dobrovoľne dostavil na predvolanie na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Prievidzi k vyšetrovateľovi odboru kriminálnej polície. "Tam mu bolo doručené uznesenie o vznesení obvinenia a na základe pokynu prokurátora Okresnej prokuratúry v Prievidzi bol zadržaný," doplnila. 
     

V súvislosti s týmto prípadom polícia 6. marca obvinila aj ďalšie dve osoby, 57-ročný JUDr. Jozef N. z Prievidze a 71-ročný MUDr. Vladimír N. z Prievidze čelia obvineniu zo zločinu marenia spravodlivosti. Obvinenie sa podľa Antalovej týka lekárskeho potvrdenia, ktoré sa ukázalo ako nepravdivé. 
     

Vladimír Jánoš sa vzdal poslaneckého mandátu aj funkcie okresného šéfa Smeru-SD v Prievidzi po medializácii jeho konfliktov s manželkou, s ktorou je v rozvodovom konaní. Katrinec v stredu 4. marca podal na Generálnu prokuratúru SR podnet na prešetrenie týrania zverenej osoby, podnet za vydieranie, vyhrážanie sa a hrubý nátlak, ktorého sa mal dopustiť na svojej manželke.
     

Exposlanec potom podal trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu ohovárania, krivého obvinenia a porušenia dôvernosti ústneho prejavu. Informácie, ktoré sa objavili v médiách, označil za lži, polopravdy a nepravdivé obvinenia. Tvrdí, že sa nikdy nedopustil skutkov, z ktorých ho manželka a rôzne osoby obviňujú. Následne polícia 4. marca večer zaistila zbrane, ktoré mal v legálnej držbe. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies