Generálny prokurátor nariadil zničiť USB kľúč s nahrávkou Gorila

NETKY.SK • 7 September 2021, 08:21 • 2 min
Generálny prokurátor nariadil zničiť USB kľúč s nahrávkou Gorila

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa priklonil na stranu právnych zástupcov bývalého spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka. USB kľúč, ktorý sa našiel u Kočnera doma, nariadil zničiť.

slovakia

left justify in out

Ako píše nadácia Zastavme korupciu (ZS), nahrávka s hlasom podobným šéfovi Penty Jaroslavovi Haščákovi sa dostala do médií pred dvomi rokmi. USB kľúč, ktorý obsahoval rozhovory z bytu na Vazovovej ulici, známe ako kauza Gorila, objavili vyšetrovatelia pri domovej prehliadke dnes už odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera v prípade miliónových zmeniek televízie Markíza.  

 

Nezákonný odposluch SIS

Nahrávku však bude musieť nová vyšetrovateľka Gorily zničiť na príkaz generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý počas minulého týždňa zrušil obvinenie Haščákovi. Ako dôkaz totiž nemôže byť použitý v trestnom konaní.

 

Žilinka sa odvoláva na nález Ústavného súdu, podľa ktorého SIS odpočúvala byt na Vazovovej nezákonne. Nadácia pritom upozorňuje, že v podobnom duchu sa vyjadril aj Európsky súd pre ľudské práva.

 

Ako uviedol bývalý vyšetrovateľ kauzy Gorila a dnes už poslanec Národnej rady SR Lukáš Kyselica (OĽaNO), nie je možné potvrdiť ani vyvrátiť, či USB kľúč nájdený v Kočnerovom dome je nahrávka Slovenskej informačnej služby, keďže tá bola zničená. Tiež nevylúčil, že odposluch v byte namontoval niekto iný.

 

„Žilinka ale argumentuje obžalobou Kočnera v inej veci, kde sa ako stopa č. 21 označuje časť nahrávky získanej na základe odpočúvania SIS. Kritizuje tiež vyšetrovateľku, ktorá v odôvodnení obvinenia Haščákovi napísala, že sa necíti byť viazaná rozhodnutím Ústavného súdu,“ píše Zastavme korupciu (ZK). 

 

Zdravotnícke analýzy

ZK upozorňuje na prípad, keď Najvyšší súd v korupčnej kauze regionálneho politika Eugena Čuňa rozhodol, že za istých okolností sú aj nezákonne získané nahrávky použiteľné ako dôkaz

 

Generálny prokurátor, ktorý zrušil Haščákove obvinenie z legalizácie príjmu z trestnej činnosti a z podplácania, uviedol, že pred súdom neobstojí tvrdenie vyšetrovateľky, ktorá poukazovala na premrštené faktúry vystavené pre bývalého príslušníka SIS Ľubomíra Arpáša a jeho manželku za fiktívne služby.

 

Podľa vyšetrovateľky získal Haščák za úplatok 200-tisíc eur nahrávku spisu Gorila od bývalého príslušníka SIS Ľubomíra Arpáša a jeho manželky.

 

Žilinka však uviedol, že aj napriek tomu, že Arpáš nebol odborníkom na zdravotníctvo, bol analytikom, preto si u neho mohla Penta objednať analýzu potrebnú pre jej biznis v zdravotníctve, ktorú jej fakturoval. 

 

“Závery OČTK o “mimoriadnej štedrosti” odmeny sú len v rovine dedukcií a ničím nepodložených úvah,” cituje sa v Žilinkovom uznesení.

 

Prečítajte si tiež: Exšéf SIS Pčolinský po prepustení na slobodu potvrdil, že bol umlčaný!

 

Chýbajú dôkazy o podplácaní

Ako pripomína ZK, bývalý spolumajiteľ Penty strávil mesiac vo väzení, na slobodu ho poslal až Najvyšší súd SR (NS SR). Haščák v tom čase tvrdil, s čím súhlasil aj Žilinka, že neexistuje “žiaden zákonný, procesným spôsobom získaný dôkaz, ktorý by dôvodnosti trestného stíhania pre trestný čin podplácania nasvedčoval“

 

Do prípadu sa vložila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá sa nestotožnila s rozhodnutím NS SR a pripravila dovolanie, o ktorom mal rozhodovať senát NS. 

 

„To sa nateraz nestane, keďže generálny prokurátor zrušil obvinenie a vrátil vyšetrovateľke prípad na opätovné konanie,“ uvádza nadácia. 

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZOVANÉ: Prokuratúra oslobodila finančníka Haščáka v kauze Gorila. Dnešné hromadné prepúšťanie zdvihlo politikov zo stoličiek!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies