Bitka v nitrianskom bare: Generálny prokuráto Čižnár prijal nové opatrenia

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 15:52 • 2 min
Bitka v nitrianskom bare: Generálny prokuráto Čižnár prijal nové opatrenia

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Jaromír Čižnár prijal opatrenia v prípade postupu krajského prokurátora voči dvom prokurátorkám, ktorým uložil v kauze bitky pred barom Mariatchi najmiernejšie tresty - napomenutie a výčitku.

slovakia

left justify in out

Aké opatrenia prijal Čižnár, nie je známe, keďže ešte s nimi neboli oboznámení zainteresovaní, ktorých sa to dotýka. "Generálny prokurátor Jaromír Čižnár ešte pred odchodom na pracovnú cestu do Budapešti (v dňoch 6. až 7. marca - poznámka TASR) prijal opatrenia v danej veci, o ktorých však budú najskôr oboznámení tí, ktorých sa to týka," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.
      

Prokurátorka, ktorá mala v deň útoku službu, dostala od krajského prokurátora v Nitre koncom februára výčitku za to, že nespísala záznam o oznámení zadržania a prepustenia podozrivých. Dozorujúca prokurátorka dostala zase napomenutie pre porušenie základných povinností.
      

Následne Čižnár skúmal, na základe akých úvah dospel krajský prokurátor k tomu, že opatrenia sú dostačujúce. Zároveň sa kvôli tomu stretol 27. februára so šéfom nitrianskej krajskej prokuratúry Vojtechom Ernestom.
      

Prípad, pre ktorý boli dvom nitrianskym okresným prokurátorkám uložené disciplinárne opatrenia, sa odohral vlani v októbri, keď muži s vyholenými hlavami priamo pod kamerou mestskej polície zaútočili na návštevníkov a obsluhu baru Mariatchi. Päticu mužov obvinili až 28. januára, krátko po tom, ako bol prípad medializovaný. O dva dni neskôr nechala prokurátorka obvinených prepustiť, aj keď polícia pripravila návrh na väzbu. Generálny prokurátor si nechal predložiť spisy a po ich preštudovaní konštatoval viaceré pochybenia prokurátoriek. Zároveň vyzval na uloženie disciplinárnych opatrení.
      

Krajský prokurátor v Nitre napokon vyčítal prokurátorke, ktorá mala 5. a 6. októbra 2013 služobnú pohotovosť, že v rozpore s Príkazom generálneho prokurátora SR, ktorým sa vydáva registratúrny poriadok prokuratúry, nespísala záznam o oznámení zadržania podozrivých osôb a ich následného prepustenia zo zadržania. Dozorovej prokurátorke prípadu uložil napomenutie pre porušenie základných povinností prokurátora vykonávať svoje služobné povinnosti svedomite a bez prieťahov.

 





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies