Generálneho prokurátora budú poslanci voliť verejne

NETKY.SK • 5 Apríl 2011, 12:36 • 2 min
Generálneho prokurátora budú poslanci voliť verejne

Generálneho prokurátora budú poslanci voliť verejne

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady SR budú kandidáta na nového generálneho prokurátora voliť verejnou voľbou a nie tajne, ako doteraz. Koalícia dnes na pôde zákonodarného zboru presadila napriek ostrým protestom Smeru-SD novelu rokovacieho poriadku, ktorá zavádza aj takúto zmenu. Právna norma vstúpi do účinnosti dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov.
      Okrem voľby kandidáta na generálneho prokurátora bude verejným aj hlasovanie o uchádzačoch o posty na sudcov Ústavného súdu SR či o predsedovi a podpredsedoch Najvyššieho kontrolného úradu SR. Za tieto zmeny dnes zahlasovalo 79 poslancov zo 150 prítomných. Smer-SD sa snažil formou procedurálnych návrhov rokovanie o tejto novele zastaviť, no neuspel.
      Zo schválenej legislatívnej úpravy zároveň vyplýva, že parlament bude naďalej hlasovať tajne v personálnych otázkach, ktoré sú obsiahnuté v Ústave SR. Ide o voľby a odvolávania predsedu a podpredsedov parlamentu a voľby šéfov výborov. Okrem toho novela zavádza fakultatívnu možnosť, aby sa NR SR uzniesla na tajnej voľbe aj v iných prípadoch, kde by inak rozhodovala verejne. Návrh na tajné hlasovanie môže predložiť minimálne 15 poslancov. Tu sa neúspešne snažil presadiť zmenu cez pozmeňovací návrh Marek Maďarič (Smer-SD). Ten chcel, aby sa o návrhu voliť tajne rozhodovalo tajným hlasovaním a nie verejným, ako to napokon schválila koalícia.
      Ak sa bude hlasovať o personálnom návrhu verejne, predsedajúci schôdze oznámi mená kandidátov v abecednom poradí. Hlasovať sa má o každom z nich samostatne pomocou technického zariadenia. Zvolený bude uchádzač, ktorý získal nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Ak sa volia dvaja alebo viacerí funkcionári, zvíťazia tí, ktorí získali nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Ak dvaja alebo viacerí dostanú rovnaký počet hlasov, voľba sa opakuje.
      V prípade, že ani jeden z navrhnutých kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov, koná sa opakovaná voľba. Ak ani v tej nebude zvolený kandidát, prípadne ich potrebný počet, vykonajú sa nové voľby na niektorej z ďalších schôdzí parlamentu. Do nových volieb možno navrhnúť aj kandidátov, ktorí predtým zvolení neboli. Vládna koalícia pristúpila k odtajneniu niektorých volieb po tom, ako sa jej viackrát nepodarilo zvoliť nového generálneho prokurátora.
      Poslanci zároveň zmenou rokovacieho poriadku nahradili doterajší zákaz vnášania mobilných telefónov do rokovacej sály zákazom ich používania na telefonovanie a spôsobom, ktorý vyvoláva zvukové prejavy. Dôvodom je, že problematickým nie je samotné vnesenie telefónu do sály, ale rušenie priebehu rokovania ich zvonením alebo telefonovaním poslancov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies