Generálna riaditeľka MMF: Británia vďaka členstvu v EÚ zbohatla

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 14:54 • 2 min
Generálna riaditeľka MMF: Británia vďaka členstvu v EÚ zbohatla

VIEDEŇ - Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardová dnes varovala Britániu pred rizikami jej odchodu z Európskej únie (EÚ). Vyhlásila, že existuje jasný ekonomický dôvod pre jej zotrvanie v bloku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Členstvo v únii podľa nej prinieslo Spojenému kráľovstvu pracovné miesta aj rast príjmov a pomohlo mu, aby sa stalo "dynamickou a pulzujúcou ekonomikou". Uviedla Lagardová v prejave vo Viedni.

 

Európska integrácia zvýšila obchodnú výmenu, objem investícií, produktivitu a príjmy obyvateľov Británie. Pripomenula, že po odchode z EÚ, tzv. brexite, sa situácia v britskej ekonomike zhorší. A to je podľa nej jasný dôkaz, že krajina profituje z členstva v únii.

 

Kampaň pred referendom o brexite, ktoré sa uskutoční 23. júna, je už druhý deň prerušená. Dôvodom je smrť labouristickej poslankyne Joanne Coxovej, odporkyne brexitu, ktorú vo štvrtok (16.6.) napadol zrejme psychicky narušený muž. MMF preto odložil o 24 hodín zverejnenie podrobnej správy o dôsledkoch brexitu.

 

Lagardová tak dnes znova zopakovala varovanie, ktoré fond uverejnil už v májovej správe, že brexit môže viesť k "vlečúcemu sa a dlhému obdobiu zvýšenej neistoty", môže spustiť otrasy na trhoch a uškodiť mnohým ekonomikám. MMF tiež upozornil Londýn, že odchod z EÚ môže podkopať jeho pozíciu svetového finančného centra a spôsobiť prudký pád cien nehnuteľností aj aktív.

Vzhľadom na fakt, že utečenci a prisťahovalci hrajú významnú úlohu pri diskusiách o brexite, Lagardová vyzvala Britov, aby zostali otvorení voči migrantom a ich úlohe v hospodárstve a spoločnosti.

 

"Vždy som obdivovala Spojené kráľovstvo pre jeho otvorenosť voči iným národom a cudzím kultúram a ťažko dokážem uveriť, že sa ich prístup v takom krátkom čase zmenil," povedala a pripomenula, že britská ekonomika je vďaka členstvu v EÚ bohatšia, ale aj rôznorodejšia, náročnejšia a kreatívnejšia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona