Generálna prokuratúra zverejní rozhodnutie o zrušení obvinení v kauze CT

NETKY.SK • 18 Apríl 2016, 18:23 • 2 min
Generálna prokuratúra zverejní rozhodnutie o zrušení obvinení v kauze CT

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra (GP) SR zverejní rozhodnutie o zrušení obvinení voči všetkým osobám v kauze piešťanského cétečka. Chce rozptýliť podozrenia o "zametaní kauzy pod koberec". Na jej webovej stránke sa objaví ešte dnes, informovala TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

slovakia

left justify in out

Generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi sa nepáči, že trestné konanie zneužívajú politici v rámci politického boja bez znalosti vyšetrovacieho spisu, hoci ide "o živú trestnú vec v štádiu prípravného konania, ktorá má inak neverejný charakter".

 

"Zdôrazňujeme, že trestné stíhanie vo veci naďalej pokračuje a v budúcnosti nie je vylúčené opätovné vznesenie obvinenia voči konkrétnej osobe či osobám, ak takýto postup bude odôvodňovať skutkový stav veci po jeho doplnení," povedala Predajňová. Vyšetrovanie "tých istých politikov cez mediálne výstupy" označil Čižnár za lacné a populistické.

 

Tlačovú konferenciu k zrušeniu obvinení si v piatok zvolali Alan Suchánek a Daniel Lipšic (obaja OĽaNO-NOVA). Suchánek na kauzu kedysi upozornil ako lekár. Podľa Predajňovej je neštandardné, aby Suchánek vyhodnocoval zákonnosť či nezákonnosť postupu bez základných vedomostí trestného práva. "I keď by generálny prokurátor rád počul vysvetlenie, kto mu poskytol informácie o stave a úkonoch konania. Na takéto informácie pán Suchánek v pozícii svedka nemá oprávnenie," dodala hovorkyňa.

 

Suchánek si myslí, že v kauze mohlo reálne dôjsť k obžalobe obvinených a mohlo to byť dotiahnuté do konca. V tejto veci bol podľa jeho slov vypovedať v polovici marca a dozvedel sa, že v pláne sú posledné úkony k tomu, aby bola vypracovaná obžaloba.

 

Generálna prokuratúra zrušila obvinenia na základe podania podnetu obvinených, ktorí požiadali o preskúmanie zákonnosti uznesenia vyšetrovateľky o vznesení obvinenia, ako i uznesenia prokurátora o zamietnutí sťažností. Za jedno z hlavných pochybení označila nedostatočné ustálenie výšky hroziacej škody - a to vzhľadom na nepoužiteľnosť znaleckého posudku. Suchánek povedal, že ide o vykonštruovaný dôvod, pretože výška škody je zjavná. Zároveň, ak mal prokurátor nejasnosti, mohol dať doplniť znalecký posudok o nezodpovedané veci.

 

V kauze piešťanského CT obvinili deviatich ľudí. Medzi nimi bola napríklad už bývalá riaditeľka piešťanskej nemocnice Mária Domčeková či niektorí členovia správnej rady nemocnice vrátane Michala Straku známeho ako raper Ego. Hrozilo im desať až 15 rokov väzenia za obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies