Generálna prokuratúra zrušila obvinenie voči prokurátorovi Špirkovi

NETKY.SK • 17 August 2016, 14:50 • 2 min
Generálna prokuratúra zrušila obvinenie voči prokurátorovi Špirkovi

BRATISLAVA – Generálna prokuratúra (GP) SR zrušila uznesenie v časti o vznesení obvinenia voči prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľovi Špirkovi, ktorý bol obvinený z trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Na dnešnom brífingu v Bratislave o tom informoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

slovakia

left justify in out

Podľa Čižnára bola časť uznesenia zrušená z dvoch dôvodov. „Nebolo dostatočne odôvodnené, a tým pádom preskúmateľné,“ povedal Čižnár.

 

Ako druhý dôvod uviedol, že uznesenie bolo vydané predčasne. „Mali sa tam ešte dopĺňať skutkové okolnosti, ktoré by potvrdili to, čo je v uznesení uvedené,“ doplnil Čižnár. Podľa názoru GP SR uznesene o vznesení obvinenia nebolo dostatočne odôvodnené v tom smere, že skutok sa stal a že ho mal spáchať práve prokurátor Špirko.

 

„Vydal sa pokyn prokurátorovi v Banskej Bystrici doplniť dokazovanie s tým, že trestné stíhanie vo veci naďalej prebieha,“ doplnil námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky. Uzneseniu o vznesení obvinenia vyčítal, že okrem opisu skutkového deja a citácie právnych ustanovení neobsahovalo právnu úvahu vyšetrovateľa.

 

Podľa generálneho prokurátora sa teraz môže trestné stíhanie zastaviť, nevylučuje však ani opätovné obvinenie či možnosť, že vec skončí v disciplinárnom konaní. „Pán Špirko môže naďalej vykonávať funkciu tak, ako ju mohol vykonávať doteraz,“ doplnil Čižnár s tým, že mu žiadna vec, ktorú dozoruje, odobratá nebola.

 

Prokurátor ÚŠP Vasiľ Špirko bol pôvodne obvinený pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Uznesenie o vznesení obvinenia tento mesiac spochybnil aj sudca Krajského súdu (KS) v Bratislave Peter Šamko. Vo svojom stanovisku na internetovej stránke pravnelisty.sk uviedol, že skutok Špirka nie je trestným činom. „Z odôvodnenia uznesenia o vznesení obvinenia je zrejmé, že bolo vydané len na podklade trestného oznámenia obvineného a jeho obhajcu. Táto okolnosť stojí za povšimnutie, pretože bežne sa v praxi takéto trestné oznámenia na dozorových prokurátorov najskôr preverujú v rámci predprípravného konania, prípadne po začatí trestného stíhania vo veci,“ skonštatoval Šamko okrem iného vo svojom stanovisku.

 

Národná kriminálna agentúra nedávno obvinila prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľa Špirka, ktorý sa mal dopustiť trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa.

Špirko má na starosti dozor nad vyšetrovaním ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý kúpil podiel vo firme B.A. Haus Ladislava Bašternáka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona