Prokuratúra o nevzatí Slotu do väzby: Rozhodnutie hraničí až so svojvôľou

NETKY.SK • 29 Január 2016, 16:56 • 2 min
Prokuratúra o nevzatí Slotu do väzby: Rozhodnutie hraničí až so svojvôľou

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR) rešpektuje rozhodnutie Krajského súdu v Žiline o nevzatí obvineného Jána Slotu do väzby. Na základe informácií o stave dokazovania v prípravnom konaní ho však považuje za neobjektívne, ba až hraničiace so svojvôľou.

slovakia

left justify in out

V stanovisku zaslanom do redakcie TASR to uviedla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

 

"Argumentácia Krajského súdu v Žiline pri zamietnutí sťažnosti prokurátora proti rozhodnutiu o nevzatí obvineného do väzby bola výlučne účelová a zameraná nie na objektívne posúdenie veci, ale skôr evokovala ďalšiu obhajobu obvineného Jána S. Pre komplexné posúdeniu skutkového stavu veci sú relevantné aj výpovede účastníkov – svedkov dopravnej nehody, pretože dopravná nehoda bola udalosťou na základe ktorej sa podarilo odhaliť stav organizmu a správanie sa Jána S. v rozhodnom čase," uviedla Predajňová.

 

Podľa stanoviska GP SR zodpovednosť za zákonnosť a spravodlivosť v trestnom konaní majú nielen orgány činné v trestnom konaní, ale aj súdy, čo v konkrétnej trestnej veci nie je možné konštatovať.

 

„Jediná možnosť na nápravu stavu vzniknutého rozhodnutím Krajského súdu v Žiline by bolo podanie podnetu ministrovi spravodlivosti Slovenskej republiky na podanie dovolania. Vzhľadom na dĺžku konania o dovolaní, Generálna prokuratúra SR nevyužije túto zákonnú možnosť, ale svojimi opatreniami zabezpečí urýchlené a zákonné skončenie prípravného konania. Generálna prokuratúra SR zdôrazňuje, že účinná spravodlivosť je len tá, ktorá nastupuje bezprostredne po spáchaní trestného činu,“ dodala Predajňová.

 

"Krajský súd v Žiline sa ohradzuje voči vyjadreniam akokoľvek komentujúcim neobjektívnosť či svojvôľu rozhodovania krajského súdu vo veci obvineného Jána Slotu, a to bez znalosti podrobných dôvodov rozhodnutia, keďže písomné vyhotovenie uznesenia nebolo zatiaľ doručené," reagoval hovorca Krajského súdu v Žiline Jozef Michňa.

 

Krajský súd v Žiline jeho rozhodnutím zo dňa 26. januára tohto roka nezistil zákonné dôvody na vzatie 62-ročného Žilinčana Jána Slotu do väzby a zamietol sťažnosť prokurátora.

 

Jána Slotu polícia obvinila z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky po tom, čo mal dňa 18. januára na ceste prvej triedy v smere z Lietavskej Lúčky do Porúbky (okres Žilina) naraziť s Porsche Cayenne do pred ním idúceho Audi A6, ktoré narazilo do Suzuki SX4.

 

Obvinený muž sa po dopravnej nehode odmietol podrobiť dychovej skúške na alkohol.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies