Generálna prokuratúra si vyžiadala spis zamestnanca banky, ktorý vošiel do účetu Kaliňáka

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 13:44 • 2 min
Generálna prokuratúra si vyžiadala spis zamestnanca banky, ktorý vošiel do účetu Kaliňáka

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra SR si vyžiadala vyšetrovací spis v prípade Filipa Rybaniča, ktorý si ako zamestnanec banky pozrel účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka a exministra dopravy Jána Počiatka.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Ako vysvetlila, dôvodom je, že chcú preskúmať zákonnosť postupu prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava V v súvislosti s rešpektovaním práva obvineného na obhajobu. Spisový materiál bol GP SR predložený 17. júna, potvrdil bratislavský krajský hovorca Oliver Janíček.


Filipa R. zadržala 11. júna Národná kriminálna agentúra. Podľa prokuratúry Filip R. počas výsluchu oľutoval svoj čin. „Ku skutku kladeného mu za vinu sa priznal, popísal podrobnosti jeho priebehu, vysvetlil motív svojho konania a spáchanie činu oľutoval,“ informoval minulý týždeň agentúru SITA hovorca bratislavskej krajskej prokuratúry Oliver Janíček. Výsluchu obvineného nepredchádzalo obmedzenie jeho osobnej slobody. Obvinený bol pred výsluchom poučený o všetkých svojich právach, obhajcu si nezvolil a do zápisnice svojím podpisom potvrdil, že nebol na neho vyvíjaný fyzický ani psychický nátlak, informoval ďalej minulý týždeň hovorca krajskej prokuratúry, ktorá prípad dozoruje. V médiách následne Filip R. spolu so svojím obhajcom Danielom Lipšicom namietal, že výpoveď urobil pod tlakom polície a tak bola získaná nezákonne.


Do médií sa dostali informácie o pohyboch na účte ministra vnútra aj exministra financií. Kaliňák pohyby na svojom účte a peniaze od firmy B.A. Haus, v ktorej bol do októbra 2013 konateľom Ladislav Bašternák, musel vysvetľovať aj koaličným partnerom. Ladislava Bašternáka polícia vyšetruje pre kauzu vratiek DPH. Minister vnútra 13. júna priznal, že v októbri 2013 kúpil 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus od podnikateľa Ladislava Bašternáka. Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde býva, a kúpou mohol získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Na kúpu podielu v B.A. Haus si Kaliňák zobral úver od Tatra banky vo výške 500-tisíc eur, za 16-percentný podiel B.A. Haus zaplatil 430-tisíc eur. „Žiadne podozrenia nie sú, peniaze od Bašternáka som nedostal, som akcionárom firmy a nie konateľom,“ vysvetľoval Kaliňák. Koalícii zatiaľ Kaliňákove vysvetlenie stačilo a minister zostáva vo svojom kresle. Opozícia trvá na odchode Kaliňáka z funkcie, kryje podľa nich daňové podvody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona