Generálna prokuratúra preskúma kauzu košického urgentného príjmu

NETKY.SK • 7 August 2015, 10:21 • 2 min
Generálna prokuratúra preskúma kauzu košického urgentného príjmu

BRATISLAVA – Generálna prokuratúra (GP) preskúma postup vyšetrovateľov aj špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika v kauze urgentného príjmu v Košiciach. Vo svojom dnešnom vydaní o tom informuje denník Sme.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa GP Andrea Predajňová denníku potvrdila, že preskúmajú zákonnosť postupu orgánov činných v trestnom konaní v tejto veci. Konať sa podľa jej slov rozhodli na základe medializovaných informácií.

 

Polícia aj špeciálna prokuratúra preverovala pred dvoma rokmi podozrenie, že trojica podnikateľov zmanipulovala tender na výstavbu budovy Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach za 26,5 milióna eur.

 

Špeciálny prokurátor vlani trestné stíhanie zastavil. Minulý týždeň však dal Protimonopolný úrad trojici podnikateľov pokuty za kartel spolu za 2,55 milióna eur. GP podľa Predajňovej preskúma i to, či mohla špeciálna prokuratúra sprístupniť spis Protimonopolnému úradu.

 

Spis obsahoval i nahrávky telefonátov a esemesky podnikateľov, v ktorých sa dohadovali, kto ponúkne akú cenu a kto tender vyhrá. Aj na základe toho udelil Protimonopolný úrad pokutu, podotýka Sme. Právny zástupca podnikateľov podal na GP podnet, v ktorom namieta sprístupnenie spisu.

 

Tender na výstavbu košického urgentného príjmu vyhlásili v čase, keď bol ministrom zdravotníctva Ivan Uhliarik za KDH a riaditeľom košickej univerzitnej nemocnice jeho nominant Tomáš Sieber. Na organizáciu tendra si nemocnica najala firmu Pro-Tender. Jej šéf Peter Hložný bol spolužiakom exministra zdravotníctva, dnes primátora Košíc Richarda Rašiho (Smer-SD), približuje Sme.

 

Denník opísal, že do tendru sa prihlásila firma PKB Invest z Prešova a Chemkostav z Michaloviec. Ich predstavitelia – Ján Bync a Milan Dunaj sa podľa polície dohodli, že dajú také cenové ponuky, aby vyhral PKB Invest.

 

V políciou odpočutom telefonáte Bync vravel Dunajovi, že má ísť o „dva litre“ (tisíc eur) pod predpokladanú cenu a on pôjde o tri až päť. O dohode mal vedieť aj Hložný, ktorý obom podnikateľom poslal pred druhým kolom v decembri 2011 esemesku s predpokladanou hodnotou zákazky, ktorá sa oproti prvému kolu zmenila.

 

PKB Invest súťaž vo februári 2012 vyhrala. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik na začiatku júna 2014 trestné stíhanie Bynca, Dunaja a Hložného zastavil s odôvodnením, že vyšetrovaním sa nepodarilo zabezpečiť dôkaz, ktorý by potvrdzoval indície o zmanipulovaní tendra. Urgent dokončili vlani, stavba získala v Česku architektonické ocenenie, uzatvára denník Sme.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies