Generálna prokuratúra prešetrí zmluvu s firmou Paywell

NETKY.SK • 24 Október 2015, 08:06 • 2 min
Generálna prokuratúra prešetrí zmluvu s firmou Paywell

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra prešetrí zmluvu s firmou Paywell. Prokuratúra preverí, či mal byť podpísaný dodatok k zmluve medzi spoločnosťou Skytoll a.s. a Národnou diaľničnou spoločnosťou a.s. (NDS) z roku 2009.

slovakia

left justify in out

Vďaka dodatku k pôvodnej zmluve získala bez verejného obstarávania zákazku na zabezpečenie kontroly platieb mýta palivovými kartami firma Paywell a.s. Generálna prokuratúra (GP) bude konať na základe spoločného podnetu europoslanca Ivana Štefanca a poslanca KDH Pavla Zajaca, ktorých prijalo vedenie GP, keďže sa chceli informovať o priebehu vyšetrovania v kauzách Váhostavu a spoločnosti Paywell. Obaja poslanci o tom informovali na piatkovom brífingu.


Podľa poslancov mala firma Skytoll, na základe pôvodnej zmluvy v celkovej výške 850 mil. eur, vo svojom balíku služieb už zabezpečovať kontrolu platieb mýta palivovými kartami. Dodatok k zmluve, ktorý bez verejného obstarávania zabezpečil firme Paywell zákazku na poskytovanie tejto služby, je podľa poslancov zbytočným navýšením poplatkov za elektronické mýto. Prokuratúra by mala podľa poslancov podniknúť v tomto smere ďalšie kroky. Štefanec taktiež uviedol, že je v kontakte s Európskou komisiou, aby preverila tender v prípade firmy Paywell.
V prípade kauzy Váhostav boli poslanci informovaní, že GP pokračuje vo vyšetrovaní s tým, že ide o podozrenie zo spáchania trestných činov v piatich rôznych oblastiach. Špeciálna prokuratúra si v tomto prípade podľa poslancov vyžiadala dodatočné informácie z krajín ako Belize, Cyprus, Veľká Británia, Nový Zéland, či Kostarika. Taktiež k vyšetrovaniu prizvala súdneho znalca, ktorý by mal k vyšetrovaniu vypracovať znalecký posudok. Ten by mal byť podľa poslancov k dispozícii v apríli budúceho roka.


Firma Paywell vznikla v októbri 2013, necelý mesiac po vyhlásení tendra na zabezpečovanie služby kontroly platenia mýta palivovými kartami a deň pred termínom podávania prihlášok. NDS s ňou uzavrela zmluvu v novembri 2014. Parlament pre sporný tender NDS na zabezpečenie platieb mýta palivovými kartami neúspešne odvolával ministra dopravy Jána Počiatka v decembri minulého roka. Tender opozícia označila za účelový a zákazku za predraženú a neefektívnu. Opoziční poslanci kritizovali aj to, že na konci vlastníckeho reťazca za úspešnou firmou Paywell, a. s. je cyperská schránková firma.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies