Generálna prokuratúra naďalej bojuje proti domácemu násiliu

NETKY.SK • 26 December 2016, 09:44 • 2 min
Generálna prokuratúra naďalej bojuje proti domácemu násiliu

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra (GP) SR aj v tomto roku v rámci plánu hlavných úloh GP SR nariadila previerku, ktorá má preskúmať doterajší postup správnych orgánov pri prejednaní priestupkov týkajúcich sa domáceho násilia, ako aj preskúmanie postupu orgánov činných v trestnom konaní v trestnom konaní pri objasňovaní domáceho násilia, zhodnotenie postupu orgánov činných v trestnom konaní pri trestnom stíhaní páchateľov zločinu. Uviedla pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

slovakia

left justify in out

Podľa jej slov výsledky tejto previerky sa v súčasnosti spracovávajú a generálnemu prokurátorovi by mali byť predložené v mesiaci január 2017. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa musí s výsledkami previerky najskôr oboznámiť, aby aj na základe nich mohol prijať ďalšie opatrenia. Nie je vylúčené, že o týchto výsledkoch a prípadných opatreniach bude GP SR v blízkej budúcnosti informovať verejnosť.

 

Predajňová pripomenula, že generálny prokurátor Čižnár už pri svojom menovaní do funkcie deklaroval, že jednou z jeho priorít je aj ochrana maloletých detí a týraných žien. "Generálny prokurátor inicioval vznik bezplatnej telefonickej linky a emailu pre týrané osoby. Generálna prokuratúra oficiálne spustila telefonickú linku 16. 3. 2015 a aj emailový kontakt. Odvtedy do 25. októbra 2015 bolo odstúpených na príslušné krajské prokuratúry 370 podaní. Pre väčšiu operatívnosť využitia získaných informácií sa zriadili linky na jednotlivých krajských prokuratúrach s tým, že nápad podnetov a včasnosť ich vybavovania, resp. včasnosť prijímania nevyhnutných opatrení bude pravidelne, prísne kontrolovaná zo strany Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky“ vysvetlil pre TASR Čižnár.

 

Každá krajská prokuratúra má telefonickú linku určenú pre nahlásenie násilia v rámci kraja, kde dochádza k jeho páchaniu. Týrané osoby, alebo osoby, ktoré majú vedomosti o páchanom násilí na nich, môžu svoje poznatky oznámiť na bezplatnej telefonickej linke GP SR.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies