AKTUALIZOVANÉ VIDEO Generálna prokuratúra dala pokyn na deväť trestných stíhaní v prípade farmárov

NETKY.SK • 16 Júl 2018, 16:20 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ VIDEO Generálna prokuratúra dala pokyn na deväť trestných stíhaní v prípade farmárov

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra (GP) SR preskúmala celkovo 36 trestných spisov týkajúcich sa samostatne hospodáriacich roľníkov. Ako povedal na tlačovej konferencii generálny prokurátor Jaromír Čižnár, z nich boli zistené pochybenia v desiatich prípadoch. V deviatich prípadoch dala GP pokyn na začatie trestného stíhania.

slovakia

left justify in out

"Ani v jednej z týchto vecí, ktoré sa preskúmavali z týchto 36, neboli prioritne skúmané alebo neboli preverované nejaké machinácie s dotáciami. Čo by možno mohlo vyznieť vcelku pozitívne, ale tak to nie je. Nechápem jednu vec: keby niekto išiel do hĺbky, tak by zistil, že niekde za tým sú aj podozrenia zo subvenčných podvodov," povedal Čižnár. Podľa generálneho prokurátora, keby si Slovenský pozemkový fond (SPF), Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA), Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR plnili svoje povinnosti, prokuratúra by nemala v čom konať.

Ako objasnil prvý námestník GP Peter Šufliarsky, v troch trestných veciach skonštatovala generálna prokuratúra, že nezákonne postupoval primárne policajt, ktorý túto trestnú vec odmietol, následne aj prokurátor, ktorý vykonával dozor. Ako doplnil Čižnár, v prípade pochybení policajta ide aj o pochybenie prokurátora, nakoľko vykonáva dozor. "Mám pocit, že poniektorí prokurátori na východe sa riadia vlastným svedomím a názorom a nie platnou právnou úpravou, to je chyba," konštatoval Čižnár.

Generálny prokurátor avizoval, že sa bude znova rozprávať s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou o výsledkoch. Diskutovať chce najmä o systéme kontroly na PPA. Čižnár tiež dodal, že pochybenia nie sú len na východnom Slovensku, objavujú sa totiž prípady aj z iných lokalít, ako napríklad Trnavy či Považia.

Šéf prokuratúry poukázal aj na fakt, že sa nevyvodili žiadne personálne dôsledky. "Neviem o tom, že by niekto robil personálne dôsledky na PPA, SPF, v polícii, u tých, ktorí evidentne zlyhali. Uvítal by som, keby si niekto začal robiť poriadky vo svojich rezortoch. My si ich robíme," zdôraznil Čižnár.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies