Generálka sčítania výsledkov volieb už v utorok

NETKY.SK • 29 Február 2016, 10:48 • 2 min
Generálka sčítania výsledkov volieb už v utorok

BRATISLAVA - Sčítanie výsledkov hlasovania v parlamentných voľbách preverí v utorok 1. marca skúška Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

slovakia

left justify in out

Tretia celoplošná skúška bude simulovať sumarizáciu hlasovania tak, ako to bude počas noci zo soboty na nedeľu. Ako agentúru SITA informoval hovorca Štatistického úradu (ŠÚ) SR Marián Jánošík, hlavným cieľom je kontrola dostupnosti systému zo sídiel odborných sumarizačných útvarov okresných volebných komisií. Preverí sa tiež organizácia práce a technika. Generálnej skúške sčítania hlasov pred sobotňajšími voľbami do Národnej rady SR predchádzali dve skúšky, ktoré sa uskutočnili 4. februára a 16. februára, ale v menšom rozsahu.

 

Na spracovanie výsledkov parlamentných volieb použije štatistický úrad Integrovaný volebný informačný systém (IVIS), ktorý bol úspešne nasadený v štyroch typoch volieb, a to vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov, prezidenta SR, do Európskeho parlamentu a do orgánov samosprávy obcí a aj na spracovanie výsledkov referenda. Ako dodal Jánošík, "Integrovaný volebný informačný systém je univerzálny pre všetky typy volieb a referend a poskytuje komplexné elektronické služby na prípravu, zber a spracovanie, ako aj prezentáciu priebežných a definitívnych výsledkov".

 

Deviate parlamentné voľby od nežnej revolúcie v roku 1989 čakajú Slovensko už túto sobotu 5. marca od 07:00 do 22:00. Ak si to vyžiadajú miestne podmienky, môžu sa volebné miestnosti otvoriť skôr, najviac však o dve hodiny. O priazeň približne 4,4 milióna voličov sa uchádza 23 politických subjektov. Do volebného výsledku môžu zasiahnuť aj tí, čo majú po prvý raz v živote právo rozhodnúť o obsadení 150 poslaneckých kresiel parlamentu. Prvovoličov, pre ktorých to budú vôbec prvé voľby, je približne 68-tisíc. Tých, čo môžu po prvý raz využiť svoje voličské právo v parlamentných voľbách, je približne 196-tisíc. Voľby riadi Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán, ktorá zároveň zistí a zverejní výsledky volieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies