Generál Williams: Americká armáda rýchlo posilní boj s ebolou v Libérii

NETKY.SK • 30 September 2014, 09:22 • 2 min
Generál Williams: Americká armáda rýchlo posilní boj s ebolou v Libérii

MONROVIA - Spojené štáty rýchlo posilnia svoju prítomnosť v Libérii, kam posielajú asi 3000 vojakov pomôcť západoafrickej krajine zastaviť doteraz najhoršiu zaznamenanú epidémiu eboly, povedal v pondelok generál, ktorý tejto misii velí.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia generálmajora Darryla Williamsa približne polovica z týchto vojakov bude pôsobiť priamo v Libérii, kde vybudujú liečebné centrá a poskytnú výcvik miestnym zdravotníkom. Druhá polovica vojakov im bude poskytovať logistickú podporu zo zahraničia.

 

"Mám tu 175 vojakov a ďalších 30 v iných krajinách, ktorí začínajú zriaďovať logistické centrum, aby sme sem vojakov letecky dopravili," povedal Williams reportérom v libérijskej metropole. Zdôraznil, že dôležitá je teraz rýchlosť. 

 

Americká misia plánuje vybudovať 17 liečebných centier pre ebolu po celej krajine a bude ich aj zásobovať, ale libérijské orgány si podľa neho ponechajú rozhodujúce slovo v boji s epidémiou. "Ozbrojené sily Libérie sú veľmi schopné. Už v tejto sfére pôsobia... a pomáhajú nám, pretože poznajú oblasť. Nerobíme tu nič sami," dodal.

 

Takmer 3100 ľudí zomrelo na ebolu od vypuknutia jej epidémie v Guinee pred šiestimi mesiacmi. Libéria zaznamenala 1830 úmrtí, čo je asi trojnásobok toho, ako Guinea alebo Sierra Leone, zvyšné dve krajiny, ktoré ebola výrazne postihla.

 

Epidémia zaťažila regionálne zdravotnícke služby, ktoré sa stále rekonštruujú po rokoch občianskej vojny a chaosu. Ebola nakazila v regióne 375 zdravotníkov a 211 z nich zabila.

 

Americká ambasáda v Monrovii uviedla, že sa už v centre krajiny začala výstavba 25-lôžkového zariadenie, v ktorom budú liečiť nakazených zdravotníkov, mala by byť dokončená o pár týždňov. 

 

Cieľom je poskytnúť vysoký štandard zdravotnej starostlivosti zahraničným i miestnym zdravotníkom, ktorí sa vystavili veľkému riziku, keď liečia pacientov s ebolou. Americká veľvyslankyňa v Libérii Deborah Malacová povedala, že USA vybavia toto zariadenie "približne 65 zdravotníckymi pracovníkmi".

 

Po spočiatku pomalej reakcii teraz zahraničné vlády a medzinárodné organizácie poskytujú západnej Afrike financie, zásoby i zdravotníkov. Vojenský i civilný personál, financovanie i zdravotnícke zásoby prisľúbili Británia, Francúzsko, Čína i Kuba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies