Generál Nejedlý: Slovenskí a európski záchranári už dávno nepoznajú hranice

NETKY.SK • 9 December 2016, 18:59 • 2 min
Generál Nejedlý: Slovenskí a európski záchranári už dávno nepoznajú hranice

BRUSEL - Záchranári nepoznajú hranice, keď nastane prípad, pomáhajú všade tam, kde ich potrebujú. Uviedol to prezident Hasičského a záchranného zboru SR generál Alexander Nejedlý počas dnešného podujatia v Bruseli, v Európskej rade, na ktorom sa predstavili policajné, hasičské a záchranárske tímy zo štyroch krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

Generál v rozhovore pre TASR spresnil, že vznikla iniciatíva na záver slovenského predsedníctva v EÚ predstaviť naše bezpečnostné zložky a hlavne hasičov a civilnú ochranu, ktoré majú dobré meno v Európe.

 

"Vnímame to ako prejav spolupráce v celej Európe. Záchranárstvo nepozná hranice a keď sa niekde v Európe niečo deje, tak ten, kto má na to nástroje a špeciálne jednotky, okamžite ide pomáhať. My záchranári hranice nepoznáme už roky. Keď ide o záchranu ľudí, vtedy hranice nemôžu mať miesto," zdôraznil Nejedlý.

 

Podľa jeho slov slovenskí hasiči sa prišli do Bruselu prezentovať so štandardným vybavením, ktoré je "takmer na svetovej úrovni" a dodal, že Slováci sa v tejto oblasti nemajú za čo hanbiť, skôr naopak, oproti iným európskym kolegom môžu byť hrdí na svoje schopnosti improvizácie. Tie vyplývajú aj z toho, že hasičov na Slovensku je málo a musia ovládať veľa vecí.

 

Generál ocenil najmä vynikajúce skúsenosti slovenských záchranárov pri boji s povodňami. EÚ im vlani na tento účel pridelila 160 miliónov eur na nákup špeciálneho modulu, ktorý má pomôcť pri znižovaní následkov povodní.

 

Zároveň dodal, že Európania oceňujú aj naše spôsobilosti pri hasení lesných požiarov, najmä preto, že ide o požiare v neprístupnom teréne. Pripomenul, že vďaka spolupráci so Španielmi, Francúzmi a Talianmi, sme vyvinuli rôzne systémy pri hasení požiarov, ktoré vieme ponúknuť celej Európe. V súčasnosti slovenskí hasiči dokončujú projekt na letecké zasahovanie pri hasení lesných požiarov a pripravujú takzvaný modul prežitia.

 

"Vďaka financiám z EÚ a získaním nových skúsenosti, chceme tieto ponúknuť ďalším štátom. Tiež očakávame, že oni nás naučia novým veciam, napríklad v oblasti migrácie a terorizmu alebo pri zemetraseniach, kde my našťastie nemáme osobné skúsenosti, ale musíme byť pripravení," opísal Nejedlý výhody črtajúcej sa spolupráce európskych záchranných a protiteroristických jednotiek.

 

Výstavu hasičskej a záchranárskej techniky z Belgicka, Francúzska, Holandska a Slovenska spojenú s demonštráciou záchranársko-evakuačnej akcie francúzskej protiteroristickej jednotky si pozrel aj minister vnútra SR Robert Kaliňák v sprievode eurokomisára pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitrisa Avramopulosa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies