General Motors zvoláva do servisov ďalšie autá, v USA už prekročila celoročný rekord

NETKY.SK • 21 Máj 2014, 19:02 • 2 min
General Motors zvoláva do servisov ďalšie autá, v USA už prekročila celoročný rekord

DETROIT - Americká automobilka General Motors (GM) oznámila v týchto dňoch dve ďalšie zvolávania svojich áut do servisov pre viaceré možné problémy a na území USA už prekonala vlastný doterajší celoročný rekord. Informovali o tom agentúra Reuters a server BBC.

slovakia

left justify in out

Firma dnes informovala, že zvolá do servisov v USA približne 218.000 áut pre možné riziko požiaru. Dnešné oznámenie nasleduje po informácii z utorka (20. 5.), že zvoláva do servisov na celom svete 2,6 milióna áut pre možné problémy s bezpečnostnými pásmi, prevodovkami, airbagmi a pre prípadné riziko požiaru. Minulý týždeň oznámila automobilka zvolávanie takmer troch miliónov áut.
     

Dnes oznámené zvolávanie v USA sa týka áut Chevrolet Aveo z modelových rokov 2004 až 2008. Tým sa celkový počet zvolaných áut na kontrolu a opravy v USA zvyšuje takmer na 11,8 milióna. Firma tak na území Spojených štátov už prekročila doterajší celoročný rekord, ktorý predstavuje 10,7 milióna zvolaných áut. Ten zaznamenala v roku 2004. Celosvetovo dosiahol počet zvolávaných vozidiel GM v tomto roku asi 15,6 milióna.
     

Aktivita spoločnosti je evidentne reakciou na kauzu neskorého zvolávania áut na opravy v dôsledku problémov so zapaľovaním. Spoločnosť, ktorá zvolala do servisov pre tento problém začiatkom roka 2,6 milióna áut, o ňom dlhšie vedela, pričom problematické zapaľovanie spôsobilo minimálne 13 úmrtí. Minulý týždeň za to dostala v USA pokutu 35 miliónov USD (25,59 milióna eur), čo bola najvyššia možná pokuta, akú americké zákony umožňujú.
     

General Motors v 1. kvartáli 2014 vyčlenil na krytie nákladov v dôsledku zvolávania 1,3 miliardy USD a v 2. štvrťroku počíta s tým, že náklady spojené so zvolávaním áut ju vyjdú zhruba na 400 miliónov USD. To je dvojnásobne vyššia hodnota, než predpokladala ešte minulý týždeň.
     

(1 EUR = 1,3676 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies