General Motors zvažuje zníženie investícií v recesiou skúšanej Brazílii

NETKY.SK • 22 Február 2016, 08:57 • 2 min
General Motors zvažuje zníženie investícií v recesiou skúšanej Brazílii

SAO PAULO - General Motors prehodnotí plány nových investícií v Brazílii, ak sa nezlepší ekonomická a politická situácia.

slovakia

left justify in out

"Dúfam, že v nasledujúcich 12 mesiacoch uvidíme politický a hospodársky pokrok, ktorý nám umožní dodržať investičný plán," cituje prezidenta GM Dana Ammanna agentúra Reuters.

 

Brazília ešte donedávna patrila medzi päť najväčších automobilových trhov sveta, no v súčasnosti skĺzla do najhoršej recesie za posledných 25 rokov. Recesia tvrdo zasiahla automobilový sektor. Výroba osobných aj nákladných vozidiel tu v januári medziročne klesla o 29,3 % na najnižšiu mesačnú úroveň od roka 2003. Predaj spadol až o 38,8 % na takmer deväťročné minimum.

 

Brazília aj naďalej zostáva dôležitou základňou pre viaceré automobilky, napríklad, Fiat Chrysler, Volkswagen, Ford a GM. GM pritom ešte vlani plánoval v Brazílii investovať do nových produktov a technológií 6,5 miliardy realov (1,46 miliardy eur). Prezident GM pre Južnú Ameriku Barry Eagle uviedol, že krajina potrebuje zmeny vo fiškálnej politike a musí zreformovať daňovú, pracovnú a správnu legislatívu, keďže nie je konkurencieschopná.

 

Tretina z takmer 130.000 zamestnancov automobilového sektora v tomto období dostala nejaký druh dovolenky, keďže podniky sa snažia znížiť kapacity bez potreby prepúšťania. Podľa Ammanna je priskoro hovoriť o prípadnom zatvorení jednej z piatich brazílskych fabrík GM, z ktorých dve vyrábajú komponenty pre ďalšie tri.

 

GM stále považuje Brazíliu za trh s veľkým dlhodobým potenciálom, no na dosiahnutie tohto potenciálu sú potrebné významné zmeny. "Dôležitá otázka znie, či uvidíme stabilitu, ktorá nám umožní pokračovať v investíciách. Máme obavy, pretože podmienky sú nestále a vyhliadky na nasledujúce roky neisté," dodal Ammann.

 

Ammann navrhuje, aby Brazília nasledovala príklad Argentíny, kde zvolenie prezidenta Mauricia Macriho prinieslo podnikateľsky priaznivú politiku a s ňou sa obnovila aj dôvera investorov. "Argentína názorne ukázala, ako sa so správnym ekonomickým vedením môže situácia rýchlo zmeniť," povedal Ammann.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies