General Motors zaplatí za aféru okolo chybného zapaľovania 900 miliónov

NETKY.SK • 17 September 2015, 12:13 • 2 min
General Motors zaplatí za aféru okolo chybného zapaľovania 900 miliónov

NEW YORK - Americký automobilový koncern General Motors (GM) musí v rámci škandálu okolo chybného zapaľovania zaplatiť pokutu 900 miliónov USD (801,57 milióna eur). Dohoda s prokuratúrou znamená trestné stíhanie voči spoločnosti, avšak nedotkne sa žiadneho konkrétneho jednotlivca. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

Aféra sa spustila začiatkom minulého roka a viedla k zvolaniu desiatok miliónov vozidiel, niektorých aj 10 rokov starých. GM je obvinený zo zatajovania problému pred úradmi aj pred zákazníkmi, ktorých tak spoločnosť ohrozila na živote. Chyba v spínacej skrinke totiž mohla počas jazdy spôsobiť otočenie kľúča do polohy "vypnuté", čo znamená nielen vypnutie motora a deaktiváciu airbagov, ale najmä životne dôležitých posilňovačov riadenia a bŕzd. S týmto problémom sa spája 124 overených úmrtí a stovky vážnych zranení.

 

Trestné stíhanie bude zastavené dovtedy, kým GM splní ustanovenia dohody s prokuratúrou. Podrobnosti zatiaľ nie sú známe, napríklad, počet bodov obžaloby, či koncern musí najať nezávislý dohľadný orgán alebo termíny, do ktorých musí GM splniť dohodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona