General Motors sa vrátil na burzu

NETKY.SK • 18 November 2010, 12:40 • 2 min
General Motors sa vrátil na burzu

General Motors sa vrátil na burzu - Doprava General Motors (GM) sa vrátil na burzu. Dlho očakávaná prvotná ponuka (IPO) bola najväčšou v americkej histórii a jednou z najväčších v histórii svetových búrz.

slovakia

left justify in out

img

General Motors (GM) sa vrátil na burzu. Dlho očakávaná prvotná ponuka (IPO) bola najväčšou v americkej histórii a jednou z najväčších v histórii svetových búrz. Americká vláda sa tak zbavila časti svojho podielu v automobilke rok po jej záchrane.
      Hodnota IPO dosiahla 20,1 miliardy USD (14,91 miliardy eur), keďže cena akcie bola ocenené na hornej hranici navrhovaného pásma vďaka vysokému dopytu investorov. Koncern predal 478 miliónov kmeňových akcií po 33 USD, čo mu prinieslo 18,77 miliardy USD. Ďalších 4,35 miliardy USD získal z predaja prioritných akcií.
      Vrátane opcií, umožňujúcich upisovateľom predať viac akcií, ktoré zrejme budú v najbližších dňoch uplatnené, GM by mohol celkovo získať až 23,1 miliardy USD. Znamenalo by to tiež, že návrat GM na burzu bol najväčšou prvotnou ponukou v histórii svetových búrz.
      Americká vláda po uplatnení opcií získa 13,6 miliardy USD. Jej podiel v GM klesol na 33,3 %. Podiel kanadskej vlády sa po IPO znížil z 11 % na menej než 10 %.
      Akcia GM sa dnes začne obchodovať na burzách v New Yorku a Toronte. Očakáva sa, že sa zobchodujú veľké objemy, keďže hedžové fondy a ďalší krátkodobí majitelia sa budú snažiť vybrať zisky.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies