General Motors má problém: Kvôli ich chybnému zapaľovaniu zomrelo už 42 ľudí!

NETKY.SK • 16 December 2014, 10:22 • 2 min
General Motors má problém: Kvôli ich chybnému zapaľovaniu zomrelo už 42 ľudí!

NEW YORK - Škandál týkajúci sa oneskoreného zvolávania vozidiel s chybnými spínacími skrinkami General Motors (GM) má medzičasom 42 obetí na životoch. Informoval o tom denník Handelsblatt.

slovakia

left justify in out

Správca kompenzačného fondu GM Kenneth Feinberg, ktorý viedol podobný fond po teroristických útokoch z 11. septembra oznámil, že od augusta prijali 251 žiadostí o odškodnenie za úmrtie pri dopravnej nehode. Z tohto počtu musia ešte preskúmať 34 prípadov. GM pri prepuknutí aféry začiatkom tohto roka hovoril len o 13 úmrtiach.

 

GM za každú obeť zaplatí najmenej jeden milión dolárov (zhruba 800.000 eur), pozostalý manžel alebo manželka a vyživovaná osoba dostanú 300.000 USD každý. Nárok na odškodné majú aj osoby, ktoré sa pri nehodách zranili. Podľa Feinberga fond prijal celkovo 2326 žiadostí a ich príjem sa uzatvorí na konci januára 2015.

 

GM musel začiatkom tohto roka zvolať 2,6 milióna vozidiel vyrobených v rokoch 2003 až 2011, pretože kľúče sa mohli počas jazdy pootočiť do polohy "vypnuté", čím sa okrem motora vypla aj elektronika. To znamená, že nefunkčnými sa stali airbagy, ako aj posilňovače riadenia a bŕzd.

 

Kompetentné úrady vytýkajú GM, že riešenie problému naťahoval a v máji tak koncern musel zaplatiť pokutu 35 miliónov USD. Medzičasom sa do vyšetrovania zapojilo americké ministerstvo spravodlivosti a po celých USA podávajú advokáti hromadné žaloby. Hoci GM odškodňuje obete nehôd a ich rodiny, odmieta požiadavky ostatných majiteľov dotknutých vozidiel na úhradu nákladov za opravy alebo pokles hodnoty ich áut.

 

Šéfka GM Mary Barraová v reakcii na aféru spustila plošnú kontrolu kvality viacerých modelov, čo viedlo k ďalším zvolávacím akciám. Od začiatku roka tak GM zvolal globálne viac než 30 miliónov áut pre rôzne technické nedostatky. Najviac sa to dotklo severoamerického trhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona