Generál Husák z SNP oslávil 93 rokov, blahoželal mu minister obrany

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 20:24 • 2 min
Generál Husák z SNP oslávil 93 rokov, blahoželal mu minister obrany

BRATISLAVA - Minister obrany Peter Gajdoš dnes k 93. narodeninám zablahoželal generálovi Jánovi Husákovi, ktorý sa so svojou jednotkou aktívne zúčastnil na Slovenskom národnom povstaní (SNP).

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková, šéf obrany mu gratuloval telefonicky. Gajdoš mu zároveň udelil pamätnú medailu ministra obrany III. stupňa, ktorú mu v jeho mene odovzdal štátny tajomník ministerstva Ivan Máčovský. Generál Husák dostal aj tortu s vyobrazením pamätnej medaily.


Ján Husák sa narodil 12. apríla 1923 v Sasinkove. Ako vojak základnej služby v roku 1944 absolvoval poddôstojnícku školu v Poprade a následne sa s celou jednotku aktívne zúčastnil na Slovenskom národnom povstaní. Po jeho potlačení sa stal príslušníkom partizánskej skupiny Národný pomstiteľ, ktorá pôsobila v Tríbečských vrchoch.

 

Od mája 1945 naďalej slúžil vo vojenskej jednotke v Poprade. Až do konca januára 1986 pôsobil na viacerých postoch v armáde. V rokoch 1989 až 1992 pôsobil Ján Husák ako tajomník okresného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) v Nitre a v rokoch 1992 až 1998 ako predseda SZPB v Bratislave. Pri príležitosti 50. výročia SNP ho prezident Slovenskej republiky v roku 1994 povýšil do hodnosti generálporučíka vo výslužbe. V súčasnosti žije v Skýcove.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies