Generál Breedlove upozorňuje na militarizáciu Krymu

NETKY.SK • 26 November 2014, 17:16 • 2 min
Generál Breedlove upozorňuje na militarizáciu Krymu

KYJEV - Hlavný veliteľ síl NATO v Európe americký generál Philip Breedlove dnes vyhlásil, že ruské jednotky ešte stále sú na východe Ukrajiny, kde separatistickým jednotkám poskytujú podporu v ich boji proti vláde.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Breedlove súčasne vyjadril znepokojenie nad militarizáciou Krymského polostrova, pôvodne patriaceho Ukrajine, ktorý Rusko v marci anektovalo a vyhlásilo za ďalší subjekt Ruskej federácie.
     

Americký generál upozornil, že posilňovanie ruských jednotiek na Kryme sa môže prejaviť v zintenzívnení vojenského vplyvu Ruska v celej oblasti Čierneho mora.
     

Na brífingu počas návštevy v Kyjeve Breedlove uviedol, že znepokojenie NATO z militarizácie Krymu vyvoláva možnosť, že tamojšie ruské jednotky môžu z polostrova obsadiť priľahlú časť Ukrajiny, alebo dokonca - v krajnom prípade - použiť silu aj voči iným štátom. Podľa Breedlova výzbroj ruských jednotiek na Kryme tvoria aj okrídlené rakety i systémy protivzdušnej obrany.

     

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko dnes v Kyjeve informoval, že Rusko začalo na Kryme formovať a cvičiť novú leteckú divíziu. Pred niekoľkými dňami ukrajinské médiá zverejnili správy, že Rusko na Krymský polostrov presunulo 14 stíhačiek najnovšieho typu. Dislokované sú na letisku v Beľbeku, kde je teraz celkovo 30 lietadiel. S výcvikom sa začne 1. decembra, informovala agentúra UNIAN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies