Generál Breedlove: Ak chceme Islamský štát skutočne poraziť, vojenská odozva nestačí

NETKY.SK • 29 Máj 2017, 08:33 • 2 min
Generál Breedlove: Ak chceme Islamský štát skutočne poraziť, vojenská odozva nestačí

BRATISLAVA - Extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS/Dáiš) nebude možné poraziť výlučne vojenskými prostriedkami, vyhlásil americký generál Philip Breedlove, bývalý vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe (SACEUR).

slovakia

left justify in out

"Môžeme totiž podnikať vojenské akcie v tomto storočí, aj v tom ďalšom a nasledujúcom. Ak však budú vojenské akcie tým jediným, čo uskutočníme, tak Dáiš neporazíme. Rozšíri sa a vyklíči na iných miestach," povedal Breedlove v nedeľňajšom exkluzívnom rozhovore pre TASR počas bezpečnostnej konferencie GLOBSEC 2017 Bratislava Forum.

 

Vojenskú porážku Islamského štátu považuje generál za istú vec. Podľa jeho slov však treba celý fenomén IS riešiť komplexne a dostať sa ku koreňom problému. To podľa neho znamená postupovať v súlade s takzvaným modelom DIME, čo je anglická skratka pre diplomatickú, informačnú, vojenskú a ekonomickú odozvu, ktoré by v ideálnom prípade mali byť v rovnováhe.

 

Takýto prístup by podľa Breedlova mali zvoliť všetky krajiny zapojené do boja proti IS. Generál tiež varoval, že v prípade vojenskej porážky IS v Iraku a Sýrii sa mnohí jeho bojovníci vrátia naspäť do svojich domovských krajín, kde môžu predstavovať bezpečnostnú hrozbu.

 

"Keď bol Afganistan domovom al-Káidy, podarilo sa nám poraziť ich vojensky a oni sa následne rozšírili do zvyšku sveta. Ak vojensky porazíme Dáiš v Iraku a Sýrii, rozšíri sa do zvyšku sveta. Už teraz ho môžeme vidieť v severnej Afrike. A áno, bude aj viac teroristov, ktorí sa budú vracať do našich krajín. Budú totiž musieť opustiť to, čo nazývajú svojou domovinou, ak ich v nej porazíme," dodal Breedlove.

 

Generál a bývalý vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe sa ďalej vyjadril aj k obavám Európy z administratívy nového prezidenta USA Donalda Trumpa, ktoré považuje za prehnané. Zároveň však pripúšťa, že "nikto z nás zatiaľ úplne nerozumie" tomu, aké bude Trumpovo budúce smerovanie.

 

"To, čo (však) vidím na našom prezidentovi a celkom určite na jeho najdôležitejších poradcoch a tiež v našom Kongrese, je silná podpora pre porozumenie a hodnoty Európy a NATO. Polovica svetového obchodu sa uskutočňuje medzi Európou a kontinentom Severnej Ameriky - Kanadou, USA a Mexikom," povedal Breedlove.

 

"Na juhu (USA) máme množstvo hispánskej populácie a v Amerike sa rozrastajú aj ďalšie skupiny obyvateľstva, sme však národom európskych prisťahovalcov, naše korene sú v Európe a nemyslím si preto, že je treba sa toľko obávať," dodal na záver.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies