Generál Austin: V Sýrii bojujú už iba 4, 5 povstalci vycvičení americkou armádou

NETKY.SK • 17 September 2015, 07:27 • 2 min
Generál Austin: V Sýrii bojujú už iba 4, 5 povstalci vycvičení americkou armádou

WASHINGTON - Už iba štyria či piati sýrski povstalci vycvičení Spojenými štátmi bojujú v Sýrii. Americkému Kongresu to v stredu oznámil generál Lloyd Austin a priznal tak neúprosnú pravdu o novom vojenskom programe, ktorý kritici už označili za neúspech.

slovakia

left justify in out

Americká armáda začala v máji s výcvikom, v rámci ktorého mala vyškoliť až 5400 sýrskych bojovníkov ročne. Tento program bol súčasťou stratégie prezidenta Baracka Obamu, podľa ktorej majú proti militantom Islamského štátu (IS) bojovať miestni partneri a americkí vojaci sa majú zdržiavať mimo frontových línií.

 

Program bol však od začiatku problémový. Prvá skupina necelých 60 vycvičených bojovníkov sa v prvej bitke dostala pod intenzívnu paľbu sýrskeho krídla al-Káidy, nazývaného Front an-Nusra. Pri tomto útoku boli niektorí vycvičení bojovníci zajatí alebo zabití, ďalší sa rozutekali.

 

Nemenovaní americkí predstavitelia uviedli pre tlačovú agentúru Reuters, že prebieha prehodnocovanie tohto programu, čo môže vyústiť do jeho utlmenia alebo prepracovania.

 

Americký generál Austin, šéf centrálneho velenia americkej armády, uviedol v senátnom výbore pre ozbrojené sily, že v súčasnosti je tempo tohto programu pomalšie, než sa očakávalo, a preto výcvikové ciele stanovené na začiatku sú nerealistické.

 

Na otázku, koľko takto vycvičených bojovníkov je v Sýrii, Austin odpovedal: "Je to malý počet. Tých, čo sú v boji... rozprávame o štyroch alebo piatich."

 

Štátna tajomníčka ministerstva obrany Christine Wormuthová povedala pred výborom, že v súčasnosti podstupuje výcvik iba 100-120 sýrskych bojovníkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies