Gene Simmons: Kurt Cobain a Amy Winehouse nie sú ikony

NETKY.SK • 7 Október 2013, 15:24 • 2 min
Gene Simmons: Kurt Cobain a Amy Winehouse nie sú ikony

NEW YORK - Basgitarista a spevák americkej kapely Kiss Gene Simmons tvrdí, že hudobník Kurt Cobain ani speváčka Amy Winehouse nie sú hudobnými ikonami.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak v rozhovore pre britské Team Rock Radio. "Nemôžete sa stať ikonou len preto, že zomriete. Kurt Cobain mal len jednu alebo dve nahrávky a Amy Winehouse to isté. Nie, to nestačí," povedal a tiež dodal, že v súčasnosti ľudia nemôžu očakávať príchod ďalších The Beatles. "Nebudú žiadni noví The Beatles, Princ či Kiss, pretože neexistuje určitý podporný systém. Nemáme žiadne nahrávacie spoločnosti, pretože deti sa rozhodli, že si budú hudbu sťahovať a nebudú platiť umelcom, ktorí by však tie peniaze mali právom dostať," vyhlásil.

Kurt Cobain bol spevákom a gitaristom americkej grungeovej kapely Nirvana, s ktorou debutoval v roku 1989 albumom Bleach. V roku 1991 im vyšla štúdiovka Nevermind, ktorá zosadila z prvej priečky rebríčka Billboard 200 album Michaela Jacksona s názvom Dangerous (1991). Z druhej nahrávky pochádzajú aj hity ako Smells Like Teen Spirit, Come As You Are, Lithium, Polly či In Bloom. Nirvana má na konte tiež nahrávky ako In Utero (1993) či MTV Unplugged in New York (1994). Kurt Cobain zomrel 5. apríla 1994 vo veku 27 rokov, pričom podľa oficiálnej verzie sa vo svojom dome v Seattli zastrelil guľovnicou. 

Britská speváčka Amy Winehouse vydala debutový album s názvom Frank v októbri 2003. Nahrávka si vyslúžila pozitívne reakcie a Winehouse vďaka nej získala dve nominácie na Brit Awards. O tri roky neskôr vyšla jej druhá štúdiovka Back To Black, ktorá sa stala najpredávanejším albumom roka 2007 vo Veľkej Británii. Vzišli z nej hity ako Rehab či You Know I'm No Good a nasledovalo šesť nominácií na prestížne hudobné ceny Grammy, pričom päť z nich premenila na sošky. V roku 2009 sa tak dostala do Guinnessovej knihy rekordov ako britská interpretka s najväčším počtom cien Grammy. Po týchto úspechoch však nasledoval prudký pád - Winehouse niekoľkokrát nedokázala dokončiť svoje vystúpenia, zabúdala texty piesní i mená členov kapely a často bola viditeľne pod vplyvom alkoholu. V júni 2011 po fiasku na belehradskom koncerte zrušila celé európske turné. Speváčka zomrela 23. júla 2011, dožila sa iba 27 rokov. Príčinou úmrtia bola konzumácia veľkého množstva alkoholu. 

Skupina Kiss pôsobí na hudobnej scéne od roku 1973. Kapela, ktorej charakteristickým znakom sú čierno-bielo pomaľované tváre a extravagantné kostýmy, sa preslávila okrem iného aj veľkolepými živými vystúpeniami plnými dymiacich gitár, pyrotechniky či vznášajúcich sa bicích. Medzi ich najznámejšie nahrávky patria Destroyer (1976), Love Gun (1977), Dynasty (1979), Animalize (1984) či Crazy Nights (1987). Len v USA kapela predala viac ako 40 miliónov albumov, pričom na celom svete je to viac ako 100 miliónov. Televízia VH1 Kiss zaradila na desiate miesto rebríčka 100 najlepších hardrockových interpretov, MTV zas na deviatu priečku v zozname najlepších metalových skupín. V rebríčku 100 najlepších interpretov všetkých čias, ktorý zostavila VH1, obsadili 56. miesto. Formáciu momentálne tvoria líder Paul Stanley, spomínaný basgitarista Gene Simmons, gitarista Tommy Thayer a bubeník Eric Singer. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona