Gemerskí vlastníci lesov kritizujú premiéra Fica

NETKY.SK • 30 August 2013, 12:30 • 2 min
Gemerskí vlastníci lesov kritizujú premiéra Fica

KOŠICE - Gemerské regionálne združenie vlastníkov neštátnych lesov (GRZVNL) otvoreným listom adresovaným predsedovi vlády Robertovi Ficovi kritizuje premiéra za neplnenie programového vyhlásenia vlády. Tvrdo kritizujú prijatý zákon o pozemkových spoločenstvách, pripravovanú novelu zákona o ochrane prírody a krajiny. List podporilo ďalších deväť združení regionálnych vlastníkov.

slovakia

left justify in out

„Zákon o pozemkových spoločenstvách ohrozuje práva vlastníkov neštátnych lesov zaručených ústavou. Pre nás je to katastrofa a cítime sa týmto zákonom existenčne ohrození,“ informoval dnes na tlačovej besede v Košiciach predseda združenia Ján Lach. Zákon podľa vlastníkov umožňuje zbaviť ich za istých okolností vlastníckych práv. Vlastníci sa snažia riešiť túto problematiku novelou zákona o pozemkových spoločenstvách, ale pripravujú aj podanie na ústavný súd. „Zákon o pozemkových spoločenstvách vytvára priestor na to, aby bol občan SR zbavený proti svojej vôli vlastníctva, čo vyše milión vlastníkov neštátnych lesov vníma ako krádež,“ povedal Lach. Zákon je podľa neho v rozpore s ústavou, ktorá zaručuje ochranu vlastníctva. Dodal, že v praxi sa už teraz obchádza zákon a lesné pozemky prechádzajú do rúk cudzincov. 

Konkrétny príklad uviedla Anna Figúrová zo Stolických vrchov, podľa nej istý Rakúšan skupoval pozemky od niektorých menších vlastníkov, nečakal na súdy, na ktoré sa obrátili ostatní vlastníci, ktorí mali predkupné právo. Začal vo veľkom ťažiť drevo a vyvážať ho do zahraničia. Ostatní spoluvlastníci nevedia, koľko dreva vyťažil, za koľko bolo predané. „Ťaží sa aj na pozemkoch, ktoré vlastním. Ale ani ja, ani ostatní z toho nevideli ani korunu,“ povedala Figúrová. 
Lach kritizoval aj skutočnosť, že do pozemkových úprav neboli zahrnuté lesné pozemky, pritom sa na tieto úpravy za desať rokov len z európskych zdrojov minulo 110 miliónov eur. A aj vybavovanie reštitučných nárokov prebieha neuspokojivo a pomaly. 

„Deje sa tak napriek tomu, že vlastníci neštátnych lesov sú vo vládnom dokumente označovaní za partnerov, ministerstvo s nami nič nekonzultuje, jeho úradníci neakceptujú naše pripomienky či návrhy. Zo sto miliónov eur neštátni vlastníci neštátnych lesov, ani ich združenia nedostanú ako podporu ani cent. Pritom my suplujeme štátnu správu najmä v oblasti poradenstva a vzdelávania,“ povedal Lach. 

Lach kritizoval, že vláda nepripravila nový zákon o ochrane prírody a krajiny, ktorý by riešil nahromadené problémy, ale ministerstvo pracuje len na novele. „Voči novele sme vzniesli dvanásť zásadných pripomienok, akceptované boli len tri. Pritom novela nerieši pretrvávajúce problémy v oblasti ochrany prírody, ale naopak, hrozí ďalším prenášaním ťarchy zodpovednosti na vlastníkov za stav biotopov ako aj invazívnych druhov flóry,“ hovorí Lach. Poukázal na skutočnosť, že novela sa síce snaží pripraviť nástroje na riešenie náhrad za obmedzenia vlastníkov pri nakladaní so svojím majetkom, no neurčila zdroje na ich financovanie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies