Gelle sa teší na rušnú dedinu, z ktorej má aj obavy

NETKY.SK • 3 August 2016, 18:01 • 2 min
Gelle sa teší na rušnú dedinu, z ktorej má aj obavy

BRATISLAVA - Kým na Hrách XXX. olympiády v Londýne 2012 nesedel Peter Gelle ani počas jedných pretekoch v lodi v rýchlostnej kanoistike sám, v Riu 2016 bude vyslovene sólistom.

slovakia

left justify in out

Svoju druhú olympiádu v živote pôjde ako jednotlivec. Podľa onedlho 32-ročného rodáka z Nových Zámkov (nar. 23. augusta 1984) pred štyrmi rokmi bolo na tréningu pred OH lepšie, lebo nebol na všetko sám. V partii, ktorá sa utvorila okolo mnohokrát pozláteného štvorkajaka, bolo veselšie, aj nervozita pred štartom veľkých pretekov sa delila medzi dvoch, respektíve medzi štyroch. "Vtedy človek inak vnímal aj celkovú atmosféru. Teraz ten tlak okolia budem musieť niesť iba na mojich pleciach. Na všetko budem sám. Na úspech i na jeho odvrátenú tvár," skonštatoval medailista z MS a ME v K1 a K2 na 500 a 1000 m.

 

"V ´ká-štvorke´ sme si všetko mohli rozložiť na celé kvarteto. V súťaži K4 boli športové i mimošportové veci rozložené až na štyroch ľudí. V K2 sme sa o starosti i radosti delili rovným dielom s Erikom Vlčekom, ktorý je extra skúsený športovec. Aj vďaka tomu sme ľahšie znášali tú enormnú tréningovú záťaž, vedeli sme si pomôcť a poradiť. S chalanmi bolo veselšie. V tom to bolo iné ako pred Riom a v Riu. Teraz v lodi nemám parťáka, musím sa spoliehať iba na vlastné sily. Na všetko som sám. Všetko si ´ukočírujem´ sám. Po neúspešných pretekoch sa nebudem mať na koho vyhovoriť," porovnal Peter Gelle okolnosti jeho pôsobenia na olympiáde v Londýne s podmienkami, ktoré ho čakajú na budúci týždeň v Riu.

 

Gelle si právo účasti v K1 na 1000 m na OH 2016 v Riu vyjazdil ešte minulý rok na majstrovstvách sveta v Miláne. Vďaka tomu získal čas na prípravu a odpadol mu stres z dodatočného naháňania nominácie. "Keďže nie som jarný jazdec, pre mňa bolo ideálne, že som letenku do Ria získal na MS 2015 v Miláne koncom augusta. Aspoň v niečom som mal už istotu. Svetová konkurencia v K1 mužov v olympijskom kilometri je však stále obrovská. Zoberte si ten počet lodí. Sú to veľké individuality, známe osobnosti nášho športu. Dostať sa medzi nich bolo veľmi náročné," zdôraznil úspešný slovenský olympionik, ktorý o sebe tvrdí, že nie je jarným pretekárom.

 

"Ako sa prejavuje moje jarné trápenie v súťažiach? Posledné štyri roky na tých jarných pretekoch sa neviem ukázať. Neviem predať svoju zimnú drinu, čo je pre mňa už pomaly nočná mora. Ale na druhej strane dobrým ukazovateľom mojej výkonnosti je skutočnosť, že sa veľmi zodpovedne viem pripraviť na záver sezóny. Už štyri roky mi to vychádza veľmi dobre. Teraz bude olympiáda v polovici augusta, čo je pre mňa veľké plus. Už viem, že na jeseň sa dokážem naladiť špičkovo. Už štyri roky sa s trénerom viem pripraviť na ten deň D, aby som počas neho predviedol super výkon," objasnil bývalý majster sveta v K2 na 1000 m v Miláne 2011 a vicemajster sveta z MS 2010 v K1 na 500 m.

 

"Ako by sa dištanc pre ruských kanoistov prejavil v mojej kategórii? Ak by sa to stalo, tak už v kvalifikácii by nám ubudli vážni súperi. Bielorusi nám už vypadli, Rumunov tiež vylúčili z olympiády. Áno, trošku sa to už zredukovalo, trochu sa to preosialo. Ale v mojej kategórii je tých top favoritov neúrekom. Každý druhý - tretí z účastníkov olympiády v Riu je potenciálnym adeptom na medailu. Aby som však bol úprimný, mrzí ma to, že práve teraz sa takéto negatívne veci okolo nás kopia vo veľkom. Každú chvíľu sa hovorí o dištanci, o zákaze účasti, o treste pre doping a podobne. Pre nás to nie je dobré znamenie. Nie je to dobré znamenie pre celý svetový šport," zdôraznil Peter Gelle, ktorému v zlatej lodi v K2 na 1000 m na MS 2011 robil partnera spomenutý Erik Vlček.

 

Gelle je spokojný s prípravou na Rio. "Je to jeden z najlepších rokov, čo sa týka môjho športovania. Sedem týždňov nonstop sme boli na sústredeniach a v intenzívnom tréningu. Všetko až do poslednej chvíle pred OH prebieha veľmi dobre. Do Brazílie cestujeme v nedeľu 7. augusta. Sám som zvedavý, čo z toho všetkého spolu s trénerom uvaríme, ako sa nám podarí načasovať športovú formu," zamyslel sa člen Vojenského športového centra (VŠC) Dukla Banská Bystrica.

 

"S akými ambíciami cestujem do Brazílie? Určite by som chcel postúpiť do finále. To je môj prvoradý cieľ, to by som si zo všetkého najviac želal. A čo bude ďalej? Je to predsa olympiáda. Tam je už všetko možné. Uvidíme, ako to vypáli. Bude však obrovský boj dostať sa do finále. Sú to singlové preteky, favoritov je veľmi veľa. Preto sa nedá spoliehať sa na to, že pre porušenie antidopingových pravidiel vypadli dvaja silní súperi. Stále je tam veľmi veľa kandidátov na medaily. Navyše, vo finále sa pôjde v ôsmich dráhach. Bude to zložitejšie ako na iných veľkých pretekoch," skonštatoval Gelle a doplnil: "Je to moja druhá olympiáda. Nie som už nováčikom. Prvýkrát však budem bývať v olympijskej dedine. Obrovská masa ľudí. Mnohí budú mať po pretekoch a tešiť sa. O to ťažšie bude pripravovať sa na vlastné preteky. Nájsť v tom športovom Babylone koncentráciu na svoju súťaž," priblížil Peter Gelle svoje obavy. Pred štyrmi rokmi totiž býval v extra dedine, ktorú londýnski organizátori postavili v blízkosti dejiska súťaži v rýchlostnej kanoistike.

 

"Keď mi to povedali pred Londýnom, tak som bol smutný, že neuvidím tú pravú olympijskú dedinu. Po našich pretekoch som však pochopil, prečo sme bývali mimo oficiálnej dediny. Tam to žilo, tam to vrelo... Bolo to veľmi hektické. Vtedy som ocenil aj to, ako málo ľudí pred našou súťažou sme mali okolo seba v tej ´separé' dedine. Tam bola úplná pohoda, kým v epicentre olympiády prevládal zhon a obrovský ruch. Preto sa fakt teším sa olympijskú dedinu v Riu, ale na druhej strane sa jej aj trochu obávam. Prvý raz budeme bývať v dedine so všetkými - v centre Ria. Bude tam plno športovcov. Mnohí už budú mať po súťažiach. Po pretekoch budú oslavovať, čo sa im samozrejme, nedá zazlievať. O to ťažšie je nájsť správnu koncentráciu na vlastné preteky. Určite bude v Brazílii náročné nájsť si priestor a čas, aby som sa nerušene mohol koncentrovať iba na svoje vlastné preteky," reagoval na otázku agentúry SITA Peter Gelle, dvojnásobný účastník OH v rýchlostnej kanoistike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies