GE Electronics dostala od EÚ pokutu za nesprávne informácie o plánovanej fúzii

NETKY.SK • 8 Apríl 2019, 14:39 • 2 min
GE Electronics dostala od EÚ pokutu za nesprávne informácie o plánovanej fúzii

BRUSEL - Počas dnešného dňa prišla z Bruselu správa, že Európska komisia (EK) uložila pokutu vo výške 52 miliónov eur spoločnosti General Electric (GE), ktorá poskytovala klamlivé informácie počas vyšetrovania o fúzii s LM Wond.

slovakia

left justify in out

Margrethe Vestagerová, eurokomisárka, ktorá je zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže v rámci krajín EÚ upozornila, že rozhodovanie o fúziách EÚ môže byť len tak dobré, aké sú poskytnuté podklady. 

 

"Presné informácie majú pre komisiu zásadný význam pri prijímaní rozhodnutí o hospodárskej súťaži. Pokuta uložená spoločnosti General Electric je dôkazom toho, že komisia veľmi vážne vníma porušenie povinnosti spoločností poskytnúť správne informácie," uviedla komisárka.

 

 

Nariadenie EÚ o fúziách zaväzuje spoločnosti, aby v procese vyšetrovania tohto procesu poskytli správne a nezavádzajúce informácie a aby EK mohla včas a účinne preskúmať fúzie a prevzatia iných podnikov. V januári minulého roku oznámila spoločnosť GE návrh na fúziu s firmou LM Wind. V oznámení, ktoré sa dostalo na stôl pred exekutívu EÚ bolo uvedené, že momentálne nepropaguje žiadnu veternú turbínu s vyšším výkonom ako je 6 megawattov. EK však zistila, že spoločnosť ponúka zákazníkom aj 12-megawattovú veternú turbínu umiestnenú na mori.

 

img

 

Na základe tejto informácie GE najprv stiahla oznámenie o fúzii, no neskôr opätovne požiadala EÚ o uskutočnenie tej istej transakcie so spoločnosťou LM Wind, ale s už upravenými informáciami o budúcom projekte. Komisia v marci 2017 navrhovanú fúziu schválila. 

 

img

 

Podľa nariadenia o fúziách môže eurokomisia uložiť pokuty do výšky 1 % celkového obratu spoločností, ktoré úmyselne alebo z nedbanlivosti poskytli nesprávne alebo zavádzajúce informácie. Komisia pri stanovení výšky pokuty zohľadňuje povahu, závažnosť a trvanie porušenia, ako aj akékoľvek poľahčujúce a priťažujúce okolnosti. Po zhodnotení všetkých faktorov a okolností EK dospela k záveru, že celková pokuta vo výške 52 miliónov eur je odstrašujúca a primeraná.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies