Gazu postihli najhoršie výpadky elektriny, je z nej chladné a tmavé miesto

NETKY.SK • 18 Január 2017, 09:28 • 2 min
Gazu postihli najhoršie výpadky elektriny, je z nej chladné a tmavé miesto

GAZA - Veľké časti palestínskeho pásma Gazy sa v noci nadnes ponorili do úplnej tmy, čo je následok chronických a zhoršujúcich sa výpadkov elektriny. V uliciach preľudneného mesta Gaza boli jediným zdrojom svetla predné reflektory jazdiacich áut.

slovakia

left justify in out

Výpadky elektrickej energie sú najhoršie, aké postihli Gazu odvtedy, čo v tejto enkláve začalo pred desiatimi rokmi vládnuť radikálne palestínske hnutie Hamas. V posledných týždňoch je elektrina dostupná len tri či štyri hodiny denne. Hoci určitá pomoc prichádza, nedostatok elektriny zmenil Gazu na vrchole zimy na chladné, tmavé miesto a vyvolal aj - všeobecne nie príliš bežné - verejné protesty proti militantnému islamskému hnutiu Hamasu.

 

"Naša situácia je zlá. Prisahám Bohu, že je veľmi, veľmi zlá," povedal otec šiestich detí Madžíd abú Namr, ktorý živí svoju rodinu prepravou tovaru na povoze ťahanom koňmi. V predchádzajúci deň on aj ďalší obyvatelia chudobnej štvrte v meste Chán Júnis, na juhu pásma Gazy, pálili vo svojich domoch odpadové drevo, bez ohľadu na dym. Mužova rodina sa zhromaždila pri ohni, na ktorom matka varila polievku a piekla chlieb.

 

Bohatá krajina Perzského zálivu Katar, jeden z mála spojencov Hamasu, poskytla tento týždeň dotáciu, aby vládnuce hnutie mohlo kúpiť ďalšie palivo pre jedinú elektráreň v Gaze. Pomoc podľa očakávania zvýši dodávky elektriny v enkláve na dva osemhodinové intervaly každých 24 hodín.

 

Avšak dotácia od Kataru veľmi nerieši skryté príčiny krízy. Gaza nemá elektrinu počas celého dňa už najmenej desať rokov, pretože potrebuje 400-450 megawattov elektriny denne. Izrael poskytuje Gaze 120 megawattov a Egypt 30. Jediná elektráreň na území enklávy vyprodukuje 50 megawattov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona