Gazpromu sa zatiaľ v tendri nepodarilo plyn predať

NETKY.SK • 8 September 2015, 11:16 • 2 min
Gazpromu sa zatiaľ v tendri nepodarilo plyn predať

MOSKVA - Firme Gazprom, ktorá je najväčším ruským producentom plynu, sa počas prvého dňa štvordňového tendra na predaj plynu európskym zákazníkom žiadny plyn nepodarilo predať. O tendri, ktorý sa začal v pondelok, to povedali dva zdroje z prostredia firmy. Gazprom ponúka 3,2 mld. kubických metrov plynu a predpokladá jeho dodávky prostredníctvom plynovodu Nord Stream (Severný prúd).

slovakia

left justify in out

Gazprom Export, čiže vývozná divízia Gazpromu, sa odmietol k priebehu tendra vyjadrovať. Ďalší zo zdrojov uviedol, že predaj "odštartoval" v utorok, ale nešpecifikoval objemy a ceny. Medzi účastníkmi tendra sú napríklad nemecká energetická spoločnosť E.ON a firmy obchodujúce s komoditami Vitol a Gunvor. Námestník šéfa Gazpromu Alexander Medvedev uviedol, že cena plynu v aukcii bude pravdepodobne vyššia v porovnaní s priemernou cenou v rámci dlhodobých kontraktov. Priemerná cena plynu od Gazpromu pre rok 2015 je v pásme 235 až 242 USD za tisíc kubických metrov.


Podstatnú časť svojho plynu Gazprom predáva prostredníctvom dlhodobých kontraktov, pričom cena sa odvodzuje od cien ropy a koša ropných produktov. V posledných rokoch však firma musela ponúknuť ústupky niektorým najväčším klientom a v kontraktoch vzala do úvahy aj spotové ceny plynu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies