Gazprom zvyšuje tohtoročné investície

NETKY.SK • 21 Október 2014, 13:55 • 2 min
Gazprom zvyšuje tohtoročné investície

MOSKVA - Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom zvyšuje svoje tohtoročné investície o 220 mld. rubľov (RUB). Firma o tom informovala vo vyhlásení, ktoré zverejnila v utorok.

slovakia

left justify in out

Pôvodne Gazprom plánoval v tomto roku na investície vynaložiť 1,026 bil. RUB. Spoločnosť zároveň v utorok uviedla, že vzhľadom na západné sankcie, ktoré čiastočne postihujú Gazprom a jeho ropnú divíziu Gazprom Nefť, uvažuje o diverzifikácií investícií v prospech ázijských trhov. V tomto roku ruská plynárenská firma uzavrela kontrakt v hodnote 400 mld. USD o dodávkach plynu do Číny.

 

Gazprom, ktorý je najväčším producentom plynu na svete, dodal, že na kapitálové investície chce v tomto roku vynaložiť 816,6 mld. RUB, čiže ich zvyšuje o 115,5 mld. RUB. Chce totiž viac investovať do projektov prepravy a ťažby plynu. Medzi prepravné projekty patrí aj projekt dopravy plynu do Pekingu a projekt Južný prúd (South Stream) smerujúci do Európy, ale obchádzajúci Ukrajinu cez Čierne more. 

 

V prvej polovici tohto roka Gazprom evidoval rast predaja plynu na európskom trhu, a to o 1 % na 86 mld. kubických metrov. Priemerná cena však klesla o 5 % na 366 USD za tisíc kubických metrov. Išlo o výsledok konkurenčného tlaku zo strany iných dodávateľov, napríklad zo strany nórskej firmy Statoil. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies