Gazprom zrušil kontrakt na výstavbu plynovodu Turecký prúd

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 12:19 • 2 min
Gazprom zrušil kontrakt na výstavbu plynovodu Turecký prúd

MOSKVA - Práce na plynovode Turecký prúd pokračujú aj po tom, čo ruská plynárenská spoločnosť Gazprom vypovedala talianskej firme Saipem kontrakt na výstavbu prvej línie plynovodu.

slovakia

left justify in out

 Vyhlásil to v štvrtok ruský minister energetiky Alexander Novak. "Projekt pokračuje. S tureckými partnermi naďalej pracujeme na medzivládnych dohodách. Ide o technický problém, o ktorom sa diskutuje medzi Gazpromom a komerčnými firmami ", dodal Novak. 

 

Gazprom v stredu vypovedal talianskej firme Saipem kontrakt na výstavbu prvej línie plynovodu Turecký prúd. K rozhodnutiu mali viesť početné problémy súvisiace s projektom, tie však Gazprom nešpecifikoval. O výstavbe línie plynovodu, ktorá má prepravovať zemný plyn z Ruska po dne Čierneho mora do Turecka, chce spoločnosť podľa svojho vyhlásenia rokovať s inými potenciálnymi dodávateľmi. Plánovaný plynovod pozostáva zo štyroch línií, z ktorých má každá prepraviť ročne 15,75 mld. kubických metrov plynu. 

 

Prvá línia mala začať prevádzku budúci rok a plyn dodávať iba Turecku. Rusko a Turecko sa však zatiaľ nedohodli na cene suroviny a turecká energetická spoločnosť BOTAS hrozí Gazpromu medzinárodnou arbitrážou, pokiaľ sa nedosiahne cenová dohoda. 

 

Rusko v decembri zrušilo projekt výstavby plynovodu Južný prúd, ktorý mal dodávať plyn do južnej Európy, pričom by obchádzal územie Ukrajiny. Projekt sa zastavil pre námietky Európskej únie, podľa ktorej nebol v súlade s jej pravidlami v oblasti hospodárskej súťaže. Moskva sa teraz snaží o realizáciu alternatívneho plynovodu Turecký prúd s cieľom dodávať touto trasou 63 mld. kubických metrov plynu ročne. Talianska spoločnosť Saipem získala od Gazpromu kontrakt za 2,4 mld. eur vlani. Jeho hlavným predmetom bola v tom čase výstavba prvej línie zrušeného projektu Južný prúd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies