Gazprom začal výstavbu bulharskej sekcie plynovodu Južný prúd

NETKY.SK • 31 Október 2013, 18:16 • 2 min
Gazprom začal výstavbu bulharskej sekcie plynovodu Južný prúd

SOFIA - Ruský plynárenský koncern Gazprom dnes začal s výstavbou bulharskej časti plynovodu Južný prúd, ktorý bude prepravovať ruský plyn po dne Čierneho mora do Bulharska a do ďalších krajín východnej a strednej Európy. Informovali o tom agentúry DPA a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

"Dnes začíname s výstavbou bulharskej sekcie plynovodu Južný prúd," uviedol výkonný riaditeľ Gazpromu Alexej Miller po rozhovoroch s bulharským premiérom Plamenom Orešarskim v Sofii. Podľa Millera plynovod prispeje k energetickej bezpečnosti Európy a pomôže znížiť ceny suroviny, keďže ruský plyn bude dodávaný priamo do krajín Európskej únie. Ako dodal, náklady na výstavbu bulharskej sekcie, ktorá bude dlhá 540 kilometrov, sa odhadujú na 3,5 miliardy eur. Bulhari by mali získať prvé dodávky plynu v decembri 2015.

Do konca tohto roka by sa mala začať výstavba srbskej sekcie. Gazprom chce využiť projekt Južný prúd s celkovou dĺžkou 2380 kilometrov na priame dodávky plynu do strednej a východnej Európy, teda obídením Ukrajiny, s ktorou sa Rusko už niekoľkokrát dostalo do sporu za ceny za plyn.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies