Gazprom vyhlásil vyššiu moc na časť dodávok plynu do Európy

NETKY.SK • 18 Júl 2022, 17:43 • 2 min
Gazprom vyhlásil vyššiu moc na časť dodávok plynu do Európy

LONDÝN – Ruský plynárenský koncern Gazprom vyhlásil takzvaný stav vyššej moci na dodávky zemného plynu do Európy, pričom vyhlásenie sa týka minimálne jedného veľkého zákazníka.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na list Gazpromu zo 14. júla. V liste sa uvádza, že Gazprom nie je pre „mimoriadne“ okolnosti, ktoré nie sú pod jeho kontrolou, schopný plniť svoje záväzky v oblasti dodávok, pričom klauzula vyššej moci sa vzťahuje retroaktívne na dodávky suroviny od 14. júna. Zdroj z trhu s plynom, na ktorý sa Reuters odvolal, informoval, že list poukazuje na dodávky prostredníctvom plynovodu Severný prúd 1. Gazprom sa k tejto informácii zatiaľ nevyjadril.

 


K využitiu takzvanej „vyššej moci (force majeure)“ sa firmy uchyľujú vtedy, ak sa dostanú do situácie, ktorú nie sú schopné ovplyvniť, a záväzky tak plniť. Rozhodnutím využiť spätne klauzulu vyššej moci sa tak Gazprom chráni pred prípadnými kompenzáciami za výpadky v dodávkach, ktoré nasledovali po uvedenom termíne.

 

 

Táto situácia však s veľkou pravdepodobnosťou ešte zvýši napätie medzi Ruskom a západnými krajinami, ktoré výrazne vzrástlo už po invázii Ruska na Ukrajinu.    

 

Možno vás zaujme: SPP má v zásobníku dostatok plynu na pokrytie nadchádzajúcej vykurovacej sezóny, vyhlásil Sulík  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies