Gazprom vybuduje Nord Stream-2 obchádzajúci Dánsko, ak sa nedohodne na výstavbe

NETKY.SK • 4 Október 2019, 08:43 • 2 min
Gazprom vybuduje Nord Stream-2 obchádzajúci Dánsko, ak sa nedohodne na výstavbe

MOSKVA - Gazprom postaví Nord Stream-2 obchádzajúci Dánsko, v prípade odmietnutia koordinácie trasy plynovodu.

slovakia

left justify in out

Vedúci predstavenstva spoločnosti Viktor Zubkov zároveň poznamenal, že Kodaň nemá pre takéto rozhodnutie objektívne dôvody. Uviedol to predseda predstavenstva spoločnosti Gazprom Viktor Zubkov počas ruského energetického týždňa.

 

„Takmer sme sa priblížili k teritoriálnym vodám hospodárskej oblasti Dánska. Plynovod je postavený na 83%, zostáva len trochu. Dánsko musí pochopiť, že nemá žiadne objektívne dôvody na to, aby nesúhlasilo s prechodom plynovodu. Najmä keď v týchto dňoch odsúhlasili na tom istom mieste prechod plynovodu z Nórska do Poľska. Faktom je, že ak neodsúhlasia, obídeme túto hospodársku zónu Dánska. Bude to dlhšie, bude to drahšie, ale je to plyn pre európske krajiny a je zvláštne, že táto situácia sa vôbec deje“, povedal Zubkov.

 

O projekte

 

Projekt výstavby plynovodu je dokončený na 83%. Nord Stream-2 začal ukladať poslednú časť potrubí. Projekt zahŕňa výstavbu dvoch vetví plynovodov s celkovou kapacitou 55 miliárd metrov kubických plynu ročne od pobrežia Ruska cez Baltské more do Nemecka. Stavebné náklady sa odhadujú na 9,5 miliardy eur.

 

Európskymi partnermi projektu Gazprom sú nemecké Uniper a Wintershall, rakúska OMV, francúzska Engie a anglicko-holandská Shell. Partneri spoločnosti Gazprom budú financovať 50% projektu. Plynovod obchádza tranzitné štáty - Ukrajinu, Bielorusko, Poľsko a ďalšie východoeurópske a pobaltské krajiny - cez výhradné hospodárske zóny a teritoriálne vody Ruska, Fínska, Švédska, Dánska a Nemecka. V súčasnej dobe iba Dánsko nedalo súhlas na výstavbu plynovodu.       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona