Gazprom varoval EÚ pred reformou plynárenského sektora

NETKY.SK • 15 Október 2010, 07:31 • 2 min
Gazprom varoval EÚ pred reformou plynárenského sektora

Gazprom varoval EÚ pred reformou plynárenského sektora - Svet Gazprom varoval Brusel, že pokračovanie v reformách plynárenského sektora únie bude znamenať koniec stabilných dodávok. Koncern bude totiž posielať viac plynu do Ázie.

slovakia

left justify in out

img

Gazprom varoval Brusel, že pokračovanie v reformách plynárenského sektora únie bude znamenať koniec stabilných dodávok. Koncern bude totiž posielať viac plynu do Ázie.
      Druhý muž Gazpromu a šéf jeho exportu Alexander Medvedev vyhlásil, že iniciatívy v oblasti európskeho plynárenského sektora postavia medzi ruský koncern a plynovodný systém "Veľký čínsky múr". Gazprom v súčasnosti pokrýva štvrtinu spotreby plynu v EÚ.
      Legislatíva únie vyžaduje, aby plynovody boli otvorené pre všetky spoločnosti, čo ohrozuje pozíciu Gazpromu v krajinách, ako je Poľsko, kde je dominantným dodávateľom cez plynovod Jamal.
      "Ak dodávatelia nebudú mať možnosť získať primeraný príjem z prevádzky plynovodu alebo sa nebudú môcť podieľať na jeho prevádzkovaní, nebudú ochotní tak veľa investovať. Začnú hľadať atraktívnejšie trhy," uviedol Medvedev.
      Reforma sektora v EÚ je hlavným dôvodom, prečo Rusko nepodpísalo s Poľskom kontrakt na dodávky plynu. Terajší kontrakt Poľska sa skončí 20. októbra a krajine hrozí, že nebude mať dostatok plynu.
      Varšava a Moskva rovnako ako Gazprom a poľský plynárenský monopol PGNiG uzavreli vlani v októbri dohodu o predĺžení dodávok cez plynovod Jamal do roku 2037, pričom objem dodávok sa mal zvýšiť približne o 2,5 miliardy kubických metrov (m3) na 10 miliárd m3 ročne.
      EÚ však kontrakt zablokovala pre porušovanie spoločnej energetickej politiky a núti Varšavu, aby ďalej rokovala. Poľsko dováža z Ruska asi dve tretiny svojej spotreby plynu.
      Únia sa snaží zjednotiť fragmentarizované energetické politiky jednotlivých členských štátov do jednotnej stratégie, ktorej cieľom je minimalizovať riziko náhleho nedostatku energií a zvýšiť konkurenciu na energetickom trhu.
      Podľa Gazpromu tento nový model trhu s plynom vytvára riziká na strane dodávok, pretože podporuje konkurenciu medzi producentmi viazanými krátkodobými kontraktmi namiesto dlhodobých kontraktov typu take-or-pay. Gazprom uprednostňuje druhý typ kontraktov, pri ktorých odberateľ musí zaplatiť aj za neodobratý plyn z dôvodu poklesu dopytu.
      "Bez dlhodobých cenových kontraktov začne objem plynu, ktorý sa dostane na trh, závisieť od ceny. Plyn bude k dispozícii, keď bude cena vysoká. V prípade nízkej ceny bude plyn smerovať na atraktívnejšie trhy," uviedol Medvedev. "Spoľahlivosť európskych dodávok plynu bude obmedzená konkurenciou s ostatnými globálnymi trhmi s plynom, predovšetkým s ázijským."

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona