Gazprom uvažuje o zrušení projektu plynovodu Severný prúd 2

NETKY.SK • 27 Október 2016, 08:03 • 2 min
Gazprom uvažuje o zrušení projektu plynovodu Severný prúd 2

MOSKVA - Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom uvažuje o zrušení dohody s európskymi partnermi o rozšírení plynovodu Severný prúd, teda výstavbe projektu Severný prúd 2. Rozhodnutie by malo padnúť 9. novembra. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ruský koncern čelí rastúcim prekážkam voči projektu Severný prúd 2, ktorý by mal zdvojnásobiť súčasnú kapacitu plynovodu Severný prúd. Ten prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora. Projekt Severný prúd 2 plánoval Gazprom uviesť do prevádzky v roku 2019.

 

Viaceré európske krajiny sa však obávajú rastúcej závislosti od dodávok energií z Ruska. Ako uviedol pre Reuters zdroj z Gazpromu, budúcnosť projektu Severný prúd 2 je teraz neistá. "Nikto netuší, čo s tým bude ďalej," povedal zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, keďže celá záležitosť je citlivá.

 

Neisté je najmä financovanie, keďže poľský protimonopolný úrad nesúhlasil s konzorciom, ktoré malo financovať, stavať a prevádzkovať nový plynovod. V reakcii na nesúhlas Poľska sa päť západoeurópskych firiem, ktoré mali mať v spoločnom projekte spolu 50 %, rozhodlo v auguste zo spoločného podniku stiahnuť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies