Gazprom upozorňuje, že si plní zásobníky na zimu a nemôže teraz zvýšiť export do EÚ

NETKY.SK • 18 September 2014, 10:48 • 2 min
Gazprom upozorňuje, že si plní zásobníky na zimu a nemôže teraz zvýšiť export do EÚ

MOSKVA - Ruský štátny energetický gigant Gazprom upozornil, že nie je schopný pokryť rastúci dopyt po plyne v Európe a zároveň si vytvárať skladové zásoby na zimu. To podkopáva snahy európskych štátov dodávať plyn na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Slovensko, Poľsko, Rakúsko a Rumunsko už v uplynulých dňoch zaznamenali mierny pokles dodávok plynu z Ruska, ktoré sa dostalo do sporu s Európskou úniou (EÚ) pre svoj prístup ku kríze na Ukrajine. Niektoré štáty vo východnej Európe spustili reverzný tok a prepravujú plyn na Ukrajinu. Rusko totiž v júni úplne zastavilo jeho export na Ukrajinu. Dôvodom je spor o cenu.
      

Generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller v stredu (17.9.) ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi povedal, že koncern si plní záväzky voči európskym klientom a dodáva im objemy plynu dohodnuté v kontraktoch, ale momentálne nemôže pokryť ich dodatočné požiadavky. No keď Gazprom naplní svoje zásobníky, potom bude môcť dodať klientom v Európe plynu viac, dodal Miller.
      

Odborníci z EÚ a Európska komisia sa v utorok (16.9.) stretli na mimoriadnych rokovaniach, aby vyhodnotili úroveň a zabezpečenie dodávok energií do bloku. Zdroj z EÚ pod podmienkou zachovania anonymity agentúre Reuters prezradil, že sa na stretnutí hovorilo aj o dodávkach od Gazpromu. Európski predstavitelia skonštatovali, že Gazprom upravuje objemy dodávok, ale v rámci limitov zakotvených v kontraktoch.
      

Komisia zopakovala, že členské štáty si naplnili zásobníky a majú momentálne dostatok plynu, ale obávajú sa dlhodobejších výpadkov v zásobovaní. Miller vyhlásil, že Gazprom tento rok vyprodukuje 463 miliárd metrov kubických (m3) plynu, čo je menej ako 496,4 miliardy m3, ktoré očakával ešte v máji. Zopakoval tiež, že Gazprom rokuje s Čínou o zvýšení dodávok komodity nad rámec dohodnutých 38 miliárd m3 ročne po roku 2019. Šéf Gazpromu prezidentovi Putinovi povedal, že ruský koncern by mohol Číne dodávať až 100 miliárd m3 plynu zo sibírskych ložísk.
      

Rusko sa začalo zaujímať o ázijský trh pred zhruba desiatimi rokmi a v máji uzavrelo významnú dohodu s Čínou o dodávkach plynu z východosibírskych ložísk. Ale diskusia o zvýšení dodávok nad rámec kontraktu sa v Pekingu stretla s vlažnou reakciou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies