Gazprom úplne zastaví dodávky cez plynovod Nord Stream 1

NETKY.SK • 19 August 2022, 18:52 • 2 min
Gazprom úplne zastaví dodávky cez plynovod Nord Stream 1

MOSKVA – Ruský koncern Gazprom ohlásil úplnú trojdňovú odstávku plynovodu Nord Stream 1. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 21:00

 

Rusko zastaví na tri dni dodávky cez plynovod Nord Stream 1, cez ktorý sa dopravuje plyn po dne Baltského mora do Európy. Koncern Gazprom v piatok uviedol, že od 31. augusta do 2. septembra úplne zastaví dodávky cez Nord Stream 1. Dôvodom je oprava jediného zostávajúceho funkčného kompresora na stanici Portovaja, ktorá by sa mala zrealizovať spoločne s expertmi Siemens Energy, tvrdí ruská firma.

 

 

Z dôvodu „rutinnej údržby“ nepotečie v uvedenom období cez plynovod žiaden plyn smerom do Nemecka, uviedol Gazprom. Po ukončení odstávky bude cez plynovod opäť prúdiť 33 miliónov kubických metrov denne (m3), čo zodpovedá aktuálnym objemom, dodal ruský koncern.

 

 

Odstávka plynovodu, ktorý aj tak niekoľko týždňov vyžívaný len na 20 % maximálnej kapacity, ešte výraznejšie naruší dodávky plynu do Európy sužovanej energetickou krízou. Takisto podporuje obavy, že Rusko môže pred zimnou sezónou dodávky úplne zastaviť.
 

 

Pôvodná správa:

 

Začať by sa mala 31. augusta a trvať by mala do 2. septembra. Z dôvodu „rutinnej údržby“ nepotečie v tomto období cez plynovod žiaden plyn smerom do Nemecka, uviedol Gazprom.

 

 

 

Možno vás zaujme: Ceny zemného plynu v Európe vzrástli na nový rekord!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies