Gazprom trvá na súčasných cenách plynu pre Ukrajinu

NETKY.SK • 18 November 2013, 15:52 • 2 min
Gazprom trvá na súčasných cenách plynu pre Ukrajinu

MOSKVA - Ruský plynárenský monopol Gazprom neposkytol Ukrajine nový splátkový kalendár na dlh v sume 1,3 mld. USD a trvá na zachovaní súčasnej úrovne cien.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v pondelok hovorca spoločnosti Sergej Kuprijanov. Cena plynu pre Ukrajinu zostáva rovnaká, tak, ako ju stanovuje existujúci kontrakt, citovala hovorcu agentúra Reuters. Ukrajina v piatok po týždňovom prerušení obnovila nákupy plynu z Ruska. Minister energetiky Eduard Stavický podľa tamojších médií uviedol, že Kyjev sa s Moskvou dohodol na novom splátkovom kalendári za neuhradené dodávky plynu. 

Ukrajina platí za plyn z Ruska približne 400 USD za tisíc kubických metrov, čo je jedna z najvyšších cien v Európe. Kyjev preto žiada Moskvu o zmiernenie podmienok. Tento spor vyvolal obavy z novej vojny o cenu plynu, podobnej, ako boli tie počas zimných období v roku 2006 a v roku 2009, ktoré spôsobili prerušenie dodávok na Ukrajinu a do zvyšku Európy. Cez Ukrajinu prúdi približne polovica ruských dodávok zemného plynu do Európy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies