Gazprom si požičal 2 mld. eur od Bank of China

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 13:49 • 2 min
Gazprom si požičal 2 mld. eur od Bank of China

MOSKVA - Ruský producent plynu Gazprom si požičal 2 mld. eur od londýnskej pobočky čínskej banky Bank of China.

slovakia

left justify in out

Ide o najväčšiu pôžičku, akú si firma počas celej svojej histórie vzala od jednej banky. Zároveň ide o prvý úver pre Gazprom od čínskej banky. Úver je na obdobie päť rokov. Spoločnosť Gazprom o tom informovala vo štvrtok, ale účel pôžičky nezverejnila.


Gazprom sa snaží diverzifikovať získavanie financií a orientovať sa pritom na ázijské trhy, keďže Moskva sa otáča na Východ v súvislosti s ochladením vzťahov so Západom pre ruskú účasť na ukrajinskej kríze. Kremľom kontrolovaný Gazprom v roku 2014 podpísal dohodu o tom, že v neskoršej časti tohto desaťročia začne dodávať 38 mld. kubických metrov plynu ročne do Číny. Zdroje však uviedli, že tento projekt čelí problémom, ku ktorým patrí pokles cien komodít a spomalenie čínskej ekonomiky. Kapitálové výdavky na tento projekt sa len v tomto roku odhadujú na sumu 168 mld. rubľov (RUB). Náklady sa v úvode odhadli na 55 mld. USD.


Nedávno si Gazprom požičal v eurách. V októbri minulého roka získal 1 mld. eur emisiou trojročných eurobondov. Podľa bankových zdrojov Gazprom uvažuje aj o možnej emisií eurobondov vo švajčiarskych frankoch, keďže minuloročná emisia eurobondov denominovaných v eurách vyvolala silný dopyt zo strany investorov.

(1 EUR = 1,0856 USD)
(1 EUR = 80,0729 RUB)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona