Gazprom sa snaží zmariť realizáciu plynovodu Nabucco

NETKY.SK • 12 Júl 2010, 12:18 • 2 min
Gazprom sa snaží zmariť realizáciu plynovodu Nabucco

Gazprom sa snaží zmariť realizáciu plynovodu Nabucco

slovakia

left justify in out

Gazprom pritvrdzuje svoj boj proti európskemu plynovodnému projektu Nabucco. Ruský koncern podľa denníka Handelsblatt ponúkol nemeckej spoločnosti RWE, ktorá je akcionárom Nabucca, podiel vo svojom vlastnom konkurenčnom projekte Južný prúd (South Stream).
      Rusi sa obávajú straty svojej moci, a preto sa snažia zmariť realizáciu Nabucca. Cez tento plynovod má do Európy tiecť plyn z Turkménska a Azerbajdžanu, čo by znížilo jej závislosť od ruského plynu. Európa aktuálne pokrýva plynom z Ruska asi štvrtinu svojej spotreby.
      Rokovania o projekte Nabucco stagnujú, takže Gazprom zrejme zacítil svoju príležitosť a predložil RWE "nemorálnu ponuku", ako ju nazval Handelsblatt, ktorý sa odvoláva na osobu oboznámenú s rokovaniami. Ak by spoločnosť RWE súhlasila s ponukou ruského koncernu, šance na realizáciu Nabucca by klesli na nulu. RWE však váha.
      Návrh vraj RWE predložil druhý muž Gazpromu Alexander Medvedev. Nemecká spoločnosť odmietla Handelsblattu potvrdiť alebo vyvrátiť, že dostala takúto ponuku. Šéf divízie RWE Supply & Trading Stefan Judisch iba uviedol: "Podporujeme Nabucco a v súčasnosti nevidíme žiadny podobný projekt, ktorý by bol zmysluplný."
      Gazprom sa snaží využiť slabosť konzorcia realizujúceho Nabucco. Rokovania konzorcia s potenciálnymi dodávateľmi - Turkménskom a Azerbajdžanom - sú totiž komplikované. Napriek ročnému úsiliu nemá konzorcium zabezpečené dodávky pre plynovod. Pokiaľ sa to nestane, nezačne ani stavba 3300 kilometrov dlhého plynovodu vedúceho z východnej hranice Turecka cez Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko do Rakúska.
      Na konzorciu sa okrem RWE podieľajú plynárenské koncerny uvedených krajín. Prvá časť projektu by mala byť dokončená v roku 2015, odkedy by cez plynovod malo prúdiť asi 8 miliárd kubických metrov plynu.

Zdroj: TASR/ Handelsblatt, Der Spiegel



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona