Gazprom preveruje možnosti uskladnenia plynu v maďarských zásobníkoch

NETKY.SK • 28 Január 2015, 08:57 • 2 min
Gazprom preveruje možnosti uskladnenia plynu v maďarských zásobníkoch

BUDAPEŠŤ - Ruská štátna energetická spoločnosť Gazprom preveruje možnosti uskladnenia zemného plynu v maďarských plynojemoch, cituje agentúra MTI z dnešného vydania ruského vládneho denníka Rossijskaja Gazeta.

slovakia

left justify in out

Hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov denníku povedal, že "nejde o veľký investičný projekt, že by išlo o dobrú spoluprácu a že touto cestou bude Gazprom ďalej pracovať". Podľa autora článku Maďarsko nedávno avizovalo, že má záujem na tom, aby Rusko poslalo viac plynu do podzemných zásobníkov plynu v strednej Európe a že je pripravené poskytnúť svoje kapacity.
      

Kuprijanov poznamenal, že Rusko chcelo postaviť plynovod Južný prúd, čo sa však nepodarilo. "Pokus Bulharska naskočiť na rozbehnutý vlak sotva povedie k niečomu," dodal. Prezident Ruského plynárenského zväzu Sergej Čižov pre Rossijskuju Gazetu označil maďarskú ponuku na uskladnenie ruského plynu za mimoriadne hodnotnú, považuje ju však za "výsostne geopolitickú záležitosť". "Ak by došlo k dohode, tak by sa Maďarsko stalo regionálnym stredoeurópskym spojencom Ruska, pričom by maďarské plynojemy znamenali výhodu pre Moskvu," cituje MTI vyjadrenia Čižova. 
      

Návrh uskladniť v maďarských podzemných zásobníkoch viac ruského plynu predložil 13. januára v rozhovore pre agentúru Reuters maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

 

Maďarsko patrí medzi európske štáty, ktoré sú najviac závislé od dodávok plynu z Ruska. Budapešť sa po vlaňajšom zrušení projektu plynovodu Južný prúd snaží nájsť nové možnosti, ako si zabezpečiť dodávky komodity. Szijjártó tiež vyhlásil, že Maďarsko pri tomto procese očakáva pomoc a peniaze od Európskej únie (EÚ).

 

Šéf maďarskej diplomacie podľa vlastných slov navrhol ruskému ministrovi energetiky Alexandrovi Novakovi, že jeho krajina by mohla uskladniť viac plynu v maďarských podzemných zásobníkoch. Ruský energetický gigant Gazprom od minulého roka uskladnil v Maďarsku 700 miliónov kubických metrov (m3) plynu.
    

"Čím viac je tu uskladneného plynu, tým lepšie pre nás, a to ako z ekonomického hľadiska, tak z hľadiska energetickej bezpečnosti," povedal Szijjártó a dodal, že obe krajiny v tejto otázke zatiaľ neuzavreli žiadnu dohodu. Spresnil tiež, že Maďarsko nepredá ani jeden zo svojich podzemných zásobníkov Rusku.

      

Západní partneri však s čoraz väčším znepokojením sledujú "vychýlenie" maďarského premiéra Viktora Orbána na obežnú dráhu Kremľa, pričom dodávky energií v tom zohrávajú kľúčovú úlohu.
      

Orbán to ale popiera a tvrdí, že Maďarsko stojí na strane EÚ v otázke územnej celistvosti Ukrajiny a zároveň bráni vlastné ekonomické záujmy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona