Gazprom poslal Ukrajine účet za novembrové dodávky plynu

NETKY.SK • 7 November 2014, 12:47 • 2 min
Gazprom poslal Ukrajine účet za novembrové dodávky plynu

MOSKVA - Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom poslala Ukrajine účet za novembrové dodávky dvoch miliárd metrov kubických plynu, ktorý má zaplatiť vopred.

slovakia

left justify in out

Agentúru Reuters o tom informovalo v piatok tlačové oddelenie Gazpromu. Cena plynu je v súlade s dohodou o obnovení dodávok ruského plynu na Ukrajinu počas zimných mesiacov, ktorú v minulom týždni podpísali Ukrajina, Rusko a EÚ. Na jej základe bude Ukrajina do konca tohto roka nakupovať ruský plyn za cenu 378 USD za tisíc kubických metrov a v prvom kvartáli budúceho roka za cenu 365 USD za tisíc kubických metrov.

 

Z dohody medzi krajinami tiež vyplýva, že Ukrajina zaplatí Rusku 3,1 mld. USD za plyn v dvoch splátkach do konca tohto roka. Ako uviedla ukrajinská štátna energetická firma Naftogaz v utorok, prvú splátku v hodnote 1,45 mld. USD z dlžnej sumy za dodávky plynu už zaplatila. 

 

Rusko pokrývalo v minulosti polovicu dopytu Ukrajiny po plyne. Okrem toho okolo 50 % dodávok ruského plynu pre EÚ prechádza práve územím Ukrajiny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona