Gazprom očakáva rekordný vývoz plynu do Európy

NETKY.SK • 29 December 2017, 10:11 • 2 min
Gazprom očakáva rekordný vývoz plynu do Európy

PETROHRAD - Vývoz plynu zo strany ruského koncernu Gazprom do Európy by mal tento rok dosiahnuť rekord a v blízkosti rekordných úrovní by sa mal udržať aj v nasledujúcom roku.

slovakia

left justify in out

Gazprom by mal vyviezť na európsky trh v roku 2017 rekordných minimálne 190 miliárd kubických metrov (m3) zemného plynu. V prípade potvrdenia týchto údajov to bude znamenať rekord. V budúcom roku firma očakáva pokles vývozu, aj naďalej by však chcela export udržať blízko tohtoročnej predpokladanej rekordnej úrovne. V roku 2018 by vývoz mal dosiahnuť minimálne 180 miliárd m3 plynu. "Samozrejme, je to biznis, nie športové zápolenie," povedal Medvedev. "Aj napriek tomu ide o novú etapu v histórii spoločnosti," dodal.

 

Gazprom sa na celkovej spotrebe zemného plynu v Európe podieľa viac než tretinou. Európska únia sa usiluje svoju závislosť od plynu z Ruska zmierniť a pracuje na diverzifikácii energetických dodávok. Brusel tlačí hlavne na zvýšenie kapacity prístavov, čo by umožnilo dovoz väčšieho objemu skvapalneného zemného plynu (LNG) najmä z USA.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona