Gazprom Neft presmerováva ropu z európskeho trhu do Ázie

NETKY.SK • 31 Máj 2022, 12:49 • 2 min
Gazprom Neft presmerováva ropu z európskeho trhu do Ázie

MOSKVA – Gazprom Neft presmerováva svoju ropu na trhy rozvojových krajín a ázijský trh považuje za najsľubnejší, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Alexander Dyukov.

slovakia

left justify in out

„Je dôležité pochopiť, že trh s ropou je globálny trh a že ropa a ropné produkty sú v zásade žiadané nielen v Európe, ale aj na iných kontinentoch. Preto pokračujeme v prirodzenom procese, ktorý sa začal pred časom – v preorientovaní našich nákladných tokov na nové trhy,“ povedal Dyukov a poznamenal, že Gazprom Neft funguje stabilne napriek tlaku sankcií.

 

 

Spoločnosť podľa neho posiela ropu, predtým dodávanú do Európy, do Ázie. „Všetci vieme, že k rastu dopytu po rope a ropných produktoch dochádza najmä v rozvojových krajinách a v tom smere je ázijský trh, povedzme, najperspektívnejší. Presmerujeme tam aj objemy, ktoré sme doteraz dodávali na tradičnejší európsky trh,“ dodal Dyukov.

 

Prípadné embargo na ropu z Ruska povedie k zvýšeniu cien energií, môže spôsobiť prerušenie dodávok motorových palív a výpadky elektriny v Európe, uviedol šéf Gazprom Neft.

 

„Pravdepodobne sa toto rozhodnutie dá urobiť, ale treba si uvedomiť, že za to budú musieť zaplatiť cenu. Aká je táto dodatočná cena? V prvom rade v priamej korelácii a rastúcich cenách energií ropy a plynu. Vzhľadom na to, že ceny v Európe sú už teraz dosť vysoké, treba sa pripraviť na to, že budú vyššie a že môže dôjsť k prerušeniam dodávok motorových palív, k výpadkom elektriny a zastaveniu určitej výroby,“ vysvetlil.

 

img

 

Zároveň je presvedčený, že skvapalnený zemný plyn zo Spojených štátov nebude schopný nahradiť ruský plyn v strednodobom horizonte. „Ak hovoríme o zabezpečení potrieb Európy v oblasti plynu, tak výrobcovia LNG v Spojených štátoch to nedokážu. Pravdepodobne to niekedy bude možné, ale bude to trvať desaťročia,“ poznamenal.

 

 

Podiel ropy na energetickej bilancii 

 

Svet sa nebude môcť vzdať ropy a ropných produktov, ale ich podiel na globálnej energetickej bilancii bude klesať, povedal ešte Dyukov. Hlavnou otázkou je miera poklesu podielu spotreby ropy, na ktorú však nie je možné odpovedať pre mnohé ovplyvňujúce faktory, dodal Dyukov.

 

Ropa ako nosič energie bude podľa neho žiadaná ešte dlho. „A ak hovoríme o petrochemických produktoch, potom neexistuje žiadna alternatíva k plastom a polymérom. Môžu byť vyrobené iba z ropy a plynu,“ zdôraznil Dyukov.

 

Ako dodal šéf Gazpromu Neft, jediný zdroj energie, ktorý prestal existovať a svet ho nežiada, je veľrybí olej, a rozvoj ropného priemyslu v mnohých ohľadoch zachránil veľryby pred úplným vyhubením. V porovnaní s inými zdrojmi energie má ropa podľa neho také výhody, ako je vysoká hustota energie, desaťročia budovaná infraštruktúra a relatívne nízka cena.

 

https://tass.ru/ekonomika/14675069



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies