Gazprom dodáva Európe viac plynu ako vlani

NETKY.SK • 14 November 2013, 10:34 • 2 min
Gazprom dodáva Európe viac plynu ako vlani

MOSKVA - Ruská spoločnosť Gazprom dodala v utorok tento týždeň európskym zákazníkom plyn v objeme 500 miliónov metrov kubických. V rovnaký deň minulého roku to pritom bolo niečo cez 370 miliónov metrov kubických.

slovakia

left justify in out

"Nárast vývozu plynu sme dosiahli aj napriek tohtoročnému pomerne teplému novembrovému počasiu. Namerané teploty sú pre spotrebu zemného plynu rozhodujúce. Viac ako polovica "modrého paliva" v Európe totiž slúži na účely vykurovania," informoval ruský gigant.

Gazprom zaznamenal rast odberu plynu najmä v Nemecku, Taliansku a vo Fínsku. Dodávky plynu do Francúzska a Českej republiky zostávajú podľa ruského plynárenského gigantu vysoké a stabilné. “V niektorých prípadoch, napríklad Taliansko, ovplyvňujú dopyt po ruskom plyne zhoršené poveternostné podmienky, rovnako aj politické faktory,“ konštatoval Gazprom. Ruská spoločnosť dodáva plyn do Európy viacerými trasami. Napríklad novým plynovodom Nord Stream prepraví 25 % z celkového dodávaného objemu plynu. 

Ruská plynárenská spoločnosť počas prvých deviatich mesiacov tohto roka vyviezla celkovo 119,4 miliárd metrov kubických plynu. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o 15,5 %. Podľa vyjadrení z júna tohto roka Gazprom chce tento rok vyviezť do krajín Európskej únie a Turecka vyše 150 miliárd kubických metrov plynu. Štátom kontrolovaný Gazprom však čelí na európskych trhoch vystupňovanej konkurencii a ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že od roku 2014 bude môcť firma na domácom trhu počas piatich rokov zvyšovať ceny iba o infláciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies