Gazprom chce pri dodávkach plynu do Európy obísť Ukrajinu

NETKY.SK • 15 Január 2015, 06:48 • 2 min
Gazprom chce pri dodávkach plynu do Európy obísť Ukrajinu

MOSKVA - Ruský koncern Gazprom chce pri exporte plynu do Európy úplne obísť Ukrajinu. K dosiahnutiu tohto cieľa má prispieť nový plánovaný plynovod do Turecka.

slovakia

left justify in out

V budúcnosti by tak plyn z Ruska prúdil len trasami, ktoré by neviedli cez ukrajinské územie. Informovala o tom agentúra AP. Európske krajiny, ktoré chcú plyn z Ruska, by sa podľa šéfa Gazpromu Alexeja Millera mali poponáhľať s budovaním plynovodného spojenia do Turecka.
      

Rusko v decembri zrušilo projekt plynovodu Južný prúd, ktorý mal viesť pod Čiernym morom do južnej Európy. Hlavným dôvodom bola chýbajúca podpora zo strany Európskej únie (EÚ). Južný prúd mal tiež obchádzať ukrajinské územie.
      

Slovenský komisár EÚ pre energetiku Maroš Šefčovič, ktorý sa stretol s Millerom v Moskve, sa k jeho plánu postavil rezervovane. "Možno dokážeme nájsť lepšie riešenie." Rusko sa už dlho snaží získať kontrolu nad ukrajinskými plynovodmi transportujúcimi plyn do Európy alebo obísť Ukrajinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies