Gazprom chce investovať v budúcom roku 839 mld. rubľov

NETKY.SK • 14 November 2014, 09:44 • 2 min
Gazprom chce investovať v budúcom roku 839 mld. rubľov

MOSKVA - Ruská energetická spoločnosť Gazprom v budúcom roku na investície vynaloží 839,2 mld. rubľov (RUB), čo je pokles oproti sume vyše 1 bil. RUB vyčlenenej na investície v tomto roku. Podstatná časť budúcoročných investícií pôjde na rozvoj ťažby plynu na polostrove Jamal a prieskum trasy pre nový plynovod do Číny, uviedla firma. Gazprom podpísal memorandum, od ktorého očakáva, že povedie k zvýšeniu dodávok plynu do Číny o 30 mld. kubických metrov ročne.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť ďalej uviedla, že je pripravená začať výstavbu podmorskej časti plynovodu Južný prúd (South Stream) cez Čierne more do Európy. Výstavba tohto plynovodu, ktorý by mal po roku 2018 prepravovať ročne 63 mld. kubických metrov plynu, sa stretla s odporom zo strany Európskej únie. EÚ sa totiž snaží zmenšiť svoju energetickú závislosť od Ruska. Vzťahy medzi úniou a Ruskom sa prudko zhoršili po tom, ako Moskva intervenovala na Ukrajine. Viedlo to k zavedeniu sankcií voči Rusku, ktoré sa týkajú aj Gazpromu. 

 

Gazprom nemôže zo západných štátov nakupovať zariadenie na ťažbu z mora a na ťažbu v Arktíde. Na rozdiel od mnohých iných ruských firiem nestratil prístup na západné kapitálové trhy. Minulý mesiac však ruská plynárenská spoločnosť uviedla, že opatrnosť zahraničných bánk v súvislosti so západnými sankciami spôsobila, že financovanie výstavby plynovodu Južný prúd mierne mešká. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies